Gadafijeve snage povratile Bregu, glavni naftni terminal Libije

Al-Libi je u videu postavljenom na jednom ekstremističkom veb sajtu poručio da je, posle pada režima u Tunisu i Egiptu, sada red na Gadafija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 11:52h

Snage odane lideru Libije Moameru Gadafiju osvojile su naftni grad Bregu na istoku zemlje, objavila je državna televizija.Libijska televizija je navela da su Gadafijeve snage glatko potisle pobunjenike iz Brege, koji su loše bili opremljeni i organizovani.Agencija AP, međutim, javlja da je još teško provjeriti te navode, jer je libijska televizija i ranije tvrdila da su režimske snage osvojile Bregu, što se kasnije ispostavilo kao netačno.Gadafijeve snage pomjerile su juče liniju fronta kilometrima u dubinu pobunjeničke teritorije, došavši na samo 40 kilometara od Brege, u kojoj se nalazi glavni državni naftni terminal.Pobunjenici su posljednjih dana pretrpjeli seriju poraza, što je veliki udarac za opozicione snage koje su prije samo nedjelju dana držale cio istočni dio zemlje i približavale se prestonici Tripoliju.Pobunjenici su tražili uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije, uz obrazloženje da ne mogu da pariraju borbenim avionima Gadafijeve armije.

Al Kaida pozvala na rušenje režima

Komandant Al Kaide Abu Jahia al-Libi, koji je pobjegao iz jednog američkog zatvora u Avganistanu, pozvao je Libijce da sruše režim lidera Moamera Gadafija i uspostave islamsku vladavinu u zemlji.Al-Libi je u videu postavljenom na jednom ekstremističkom veb sajtu poručio da je, posle pada režima u Tunisu i Egiptu, sada red na Gadafija.Libijski lider je više puta do sada rekao da iza demonstracija i zahtjeva za njegovu smjenu stoji Al Kaida, koja pobunjenike koristi kao oružje za sopstvene ciljeve.Nije moguće utvrditi vjerodostojnost 30-minutnog Al-Libijevog video materijala, do koga je danas došla američka grupa SITE Intel, koja se bavi praćenjem ekstremističkih poruka.

Ubijen kamerman Al-Džazire

Kamerman televizijske mreže Al-Džazira ubijen je u zasjedi u blizini libijskog grada Bengazija, na istoku zemlje i ovo je prvi slučaj pogibije stranog novinara u toj zemlji, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Ali Hasan al-Džaber ubijen je nakon što je njegov tima upao u zasjedu u regionu Havari, u blizini Bengazija", javila je televizija, ne navodeći moguće počinioce ni odgovorne.

Brazilski list "Estado de Sao Paolo" pisao je u četvrtak da je jedan njihov novinar Andrei Neto, koji je bio u zarobljeništvu libijske vojske od 2. marta, oslobođen.

List nije imao informacija o sudbini drugo novinara, reportera britanskog lista "Guardian" Gaita Abdula-Ahada.

On je bio u istoj ćeliji zajedno sa Netom nekoliko dana "ali brazilski reporter ne zna gdje je on sada", objavio je list "Estado de Sao Paolo".

Galerija

Bonus video: