Na Filipinima živi dječak 17 godina star i visok 55 centimatara

Nije rastao od svog prvog rođendana, teško hoda i ne može dugo da stoji, ali je ponosan kad govori o svom svjetskom rekordu.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 09:18h

Upoznajte Džanrija Balavinga, Filipinca koji će uskoro postati najmanji čovjek na svijet - i velika zvijezda. Visok samo 55 centimetara, sedamnaestogodišnjak je manji od jednogodišnjeg djeteta.

Kad 12. juna napuni 18 oboriće trenutni rekord za 12 centimetara, piše britanski San. Nije rastao od svog prvog rođendana, teško hoda i ne može dugo da stoji, ali je ponosan kad govori o svom svjetskom rekordu.

"Ako budem najmanji čovjek na svijetu, to će da bude baš kul", rekao je.

Džanri živi sa svojim roditeljima i troje mlađih - ali viših - braće i sestara u selu filipinske provincije Zamboanga del Norte. On mora da ostaje kod kuće sa svojom majkom, Konsepšn, dok njegova Džajsel (13), Dženriš (6) Džej Art (11) idu u školu.

Konsepšn (35) kaže: "Potrebna mu je moja briga u svakom trenutku. Džanri može da hoda samo ako mu neko pomogne i ne može dugo da stoji jer mu to nanosi bol."

Voli da šeta selom na očevim ramenima

Njegovi roditelji ga uglavnom nose. Njegov otac Rejnaldo (37) je kovač, i veći dio nedjelje radi daleko od kuće, ali kad je kod kuće Džanri uživa da sjedi na njegovim ramenima dok šeta kroz selo.

"On voli kad mu kažem da je najmanji čovjek na svijetu, samo se osmjehuje s ponosom"

Konsepšn je primijetila da je rast njenog sina prestao prije njegovog drugog rođendana. Ona kaže: "Bio je uvijek bolestan i primijetili smo da ne raste pa smo ga odveli kod doktora ali su oni bili zbunjeni."

Kad je Džanri imao 12 godina ljekari su ima preporučili da mu daju vitamine, ali oni nisu mogli da ih priušte. Uprkos njegovoj veličini, Džanri ima zdrav apetit. Njegov izvod iz knjige rođenih - koji dokazuje da je rođen 1993. - ponos je u porodičnom domu.

Naučio je da piše i crta i kad može, pomaže porodici na farmi tako što hrani njihove kokoške.

"Voljela bih da radim dok su moja ostala djeca u školi, ali ne mogu da ostavim Džanrija", kaže Konsepšn.

"On voli kad mu kažem da je najmanji čovjek na svijetu, samo se osmjehuje s ponosom", dodaje.

Trenutni nosilac rekorda je Kagendra Tapa Maga, Nepalac visok 66 centimetara.

Bonus video: