Ban Ki Mun imenovao specijalnog izaslanika za Libiju

Ujedinjene nacije su imenovale novog izaslanika za Libiju, i poslaće ekipu humanitaraca u tu severnoafričku zemlju gde su intenzivirane borbe između pobunjenika i trupa lojalnih Moameru el Gadafiju, javio je jutros britanski BBC.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 15:41h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je za svog specijalnog izaslanika bivšeg jordanskog šefa diplomatije Abdelilaha Al Katila i saopštio da je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa dozvolio da Al Katilov tim odmah dođe u Tripoli, prenosi Beta.

Kako se navodi su Banovom saopštenju, njegov specijalni izaslanik imaće zadatak da "pod hitno obavi konsultacije sa vlastima u Tripoliju i u regionu u vezi sa trenutnom humanitarnom situacijom".

UN zatražile pristup i pobunjeničkim teritorijama

UN su takođe zatražile hitan pristup gradu Misrati nakon žestokih borbi koje su tokom vikenda vođene u tom mjestu. Misrata je sa svojih 300.000 stanovnika drugi po veličini grad pod kontrolom pobunjenika.

Gadafijeve trupe napadaju pobunjenička uporišta kod Tripolija i na istoku zemlje nakon skorašnjih vojnih uspjeha opozicionih boraca.

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), pobunjenici su danas najavili da će se pregrupisati i da će dovući teško naoružanje nakon što su ih vladine trupe, u nastojanju da spriječe njihovo napredovanje ka Tripoliju, tukle iz helikoptera, i uz pomoć artiljerije i raketa.

Jedan pukovnik libijske vojske, koji je prebegao kod pobunjenika, rekao je agenciji Asošijeted pres (AP) da su njegovim snagama potrebna pojačanja sa istoka nakon što su u nedjelju pretrpjele gubitke.

Borbe, u kojima je pobunjenike napadala ratna avijacija, ukazuju na novu fazu sukoba, ocjenjuje AP i dodaje da je intenzivirano bombardovanje iz vazduha znak strahovanja režima od pobunjeničkog napredovanja ka Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu i snažnom uporištu.

AP takođe ocjenjuje da bi osvajanje Sirta bilo ogroman podstrek za moral pobunjenika i da bi se time uklonila ključna prepreka u njihovom maršu ka glavnom gradu Tripoliju.

Prema agencijskim navodima, obe strane su relativno slabe i loše obučene za borbu, mada Gadafijeve snage imaju brojčanu prednost i bolje su naoružane.

Havel: Ne oklijevati s Libijom kao s bombardovanjem Srbije

Havel je naglasio da iz njegovog iskustva proizilazi da neke stvari jednostavno ne mogu da se odlažu a libijskog vođu Muamera Gadafija uporedio je sa Slobodanom Miloševićem.

Bivši češki predsjednik Vaclav Havel pozvao je međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz krvavog raspada bivše Jugoslavije i da ne odlaže vojnu intervenciju u Libiji suviše dugo, kao što je to činila u slučaju bombardovanja Srbije.

"O Miloševiću se raspravljalo četiri godine, ali oprezno oklijevanje se nije isplatilo. Upravo suprotno, pokrenulo je nebrojeno mnogo strahota. To je jedna od velikih pouka koja bi trebalo da navede Zapad da reaguje u slučaju Libije zaista brzo, bez obzira što njegova odluka ne bi bila popularna", kazao je Havel u intervjuu koji objavljuju današnje "Hospodaržske novini".

"Ja lično sam mislio da je Gadafi komični klovn. U stvari ceo svet ga je doživljavao kao bizarnu dvorsku ludu. Ali ceo svet se varao. Pokazalo se da on sumanuti zločinac", kazao je Havel o Gadafiju.

Havel je upozorio da će intervencija Zapada biti nužna ukoliko se u Libiji nastavi građanski rat.

"Posebno ako se bude odugovlačilo suviše dugo i Gadafi postane još tvrdoglaviji i nastavi da čini zločine, intervencija će biti nužna. Može imati razne oblike, od pomoći ustanicima, preko blokade vazdušnog prostora do ciljanog napada na mesta gde se krije Gadafi", rekao je Havel.

Češki zvaničnici, i oni koji su svojevremeno bili za bombardovanje bivše Jugoslavije, sada su posle tog iskustva znatno suzdržaniji prema intervenciji u Libiji.

"Trebalo bi da budemo vrlo vrlo oprezni u takvim razmišljanima. Jedini razlog za intervenciju bi moglo da bude spasavanje ljudskih života, kao što su to učinili Britanci evakuišući svoje građane", kazao je Havelov prijatelj iz disidentskih dana, sadašnji šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Klaus protiv vojne intervencije u Libiji

Češki predsednik Vaclav Klaus, koji će predstavljati svoju zemlju na vanrednom samitu Evropske unije posvećenom situaciji u Severnoj Africi, odbio je poziv svog prethodnika Vaclava Havela Zapadu da ne okleva dugo i reši građanski rat u Libiji vojnom intervencijom.

"Ja se sa gospodinom predsednikom ne slažem u mnogim stvarima. Najfatalnije se sa njim nisam slagao u momentu kada je hteo da bombarduje Beograd, a ne slažem se sa njim ni u ovom slučaju (intervencije u Libiji)", kazao je danas povodom Havelovog apela češkim medijima Klaus.

Češki predsednik nije precizirao kako bi međunarodna zajednica trebalo da postupi u slučaju Libije koja se našla na ivici građanskog rata.

"Mislim da u narednim satima i danima treba da razjasnimo naše stavove koje ćemo u petak (na sastanku NATO i samitu EU) prezentirati", kazao je Klaus.

Bonus video: