Gadafijeve snage u tenkovskoj akciji na Misratu

"Jasno je da je Gadafi objavio rat nakon što su predstavnici protivnika njegovog režima formirali Nacionalni savjet" kaže stanovnik Misrate.
0 komentar(a)
Brega, Libija, Foto: Beta/AP
Brega, Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.03.2011. 12:30h

Snage lojalne Muameru Gadafiju su tenkovima gađale centar grada Misrata koji se nalazi pod kontrolom protivnika libijskog režima."Tenkovi gađaju centar grada, a čuje se i pucnjava iz automatskog oružja", rekao je u telefonskoj izjavi za agenciju Frans pres jedan stanovnik grada Misrata sa 550.000 stanovnika, 130 kilometara istočno od Tripolija.On je naglasio da stanovnici tog grada nisu naoružani i da će, ukoliko međunarodna zajednica ne bude intervenisala, doći do "krvoprolića"."Jasno je da je Gadafi objavio rat nakon što su predstavnici protivnika njegovog režima formirali Nacionalni savjet", rekao je on.Televizija Al Libija lojalna jednom od Gadafijevih sinova javila je da su snage lojalne libijskom režimu ponovo preuzele kontrolu nad Misratom."Oni Misratu ne kontrolišu, a dokaz za to su sukobi koji se trenutno dešavaju u gradu", rekao je Frans presu taj očevidac koji nije želio da mu se objavi ime.

Nacionalni savjet saopštio da od sada predstavlja Libiju

Nacionalni savjet koji je osnovala libijska opozicija da bi s vlasti zbacila Muamera el Gadafija i pripremila političku tranziciju, saopštio je da sada on predstavlja Libiju.

"Savjet saopštava da je jedini legitimni predstavnik Libije", navodi se u saopštenju posle sastanka.

U saopštenju se, kako prenose zapadne agencije, dodaje da su sve diplomatske delegacije u svetu stale na stranu pobune u Libiji.

Nacionalni savjet osnovan je u utorak i ima 30 članova.

Za njegovog predsjednika izabran je bivši ministar pravde Mustafa Abdeldžalil, jedan od prvih visokih funkcionera režima koji se opoziciji priključio prvih dana narodne pobune.

Gadafi, međutim, još kontroliše prestonicu i zapad zemlje i više puta je ponovio da ne namjerava da ode s vlasti.

Opozicione snage napreduju ka Gadafijevom rodnom gradu

Jedan od vođa pobunjenika izjavio je agenciji Rojters da njegove snage sada kontrolišu Navfaliju, zapadno od Bin Džavada kojeg su pobunjenici zauzeli u subotu.

Ova dva grada se nalaze na glavnom pravcu ofanzive anigadafijevskih snaga između Ras Lanufa i Sirta, Gadafijevog rodnog grada.

Gadafijeve snage napreduju ka Bengaziju?

Snage odane Gadafiju uspjele su da povrate kontrolu nad nekoliko ključnih gradova, uključujući naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa Egiptom, Zavijah i Misratu, javila je libijska državna televizija.

Dopisnik AFP-a, međutim, izvještava da je Ras Lanuf još u rukama demonstranata, a isto su izjavili i stanovnici ovog grada agenciji AP.

Rojters navodi da se Gadafijeve snage sada kreću ka najvećem uporištu pobunjenika, istočnom gradu Bengaziju, drugom po veličini gradu u zemlji.

Bonus video: