Gadafijev sin: Spremni smo ako nas napadnu

„Upotreba sile protiv Libije nije prihvatljiva, nema razloga za to, ali ako oni žele, mi smo spremni, ne plašimo se“
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 20:32h

Libija bi mogla zapasti u građanski rat ukoliko Muamer Gadafi odbije da podnese ostavku, saopštile su Sjedinjene Države, a njihov zahtjev da on ode je dobio na težini nakon vijesti o vojnim pripremama zapada.

Međutim, veteranski libijski lider je ostao prkosan šaljući svoje snage u zapadnu graničnu oblast usljed strahova da bi najnasilniji arapski ustanak mogao postati krvaviji i izazvati humanitarnu krizu.

Saif al-Islam, Gadafijev sin koji je najviše eksponiran u javnosti, upozorio je zapad da ne započinje nikakvu vojnu akciju u cilju zbacivanja njegovog oca, i kazao je da veteranski lider neće otići u egzil niti da će stupiti sa vlasti, prenio je Rojters.

„Upotreba sile protiv Libije nije prihvatljiva, nema razloga za to, ali ako oni žele, mi smo spremni, ne plašimo se“, kazao je on za „Skaj“ televiziju, dodajući „živimo ovdje i umrijećemo ovdje“.

Američki brodovi se približavaju Libiji

Portparol Bijele kuće rekao je da se američki brodovi premještaju vodama bliže Libiji kako bi se pripremili za kontigente uglavnom humanitarne prirode. Portparol Džej Karnej je međutim takođe dodao da „su sve opcije i dalje u igri“. On je takođe kazao da unutrašnji krug Muamera Gadafija treba „dva puta da razmisli“ prije nego što nastavi da ga podržava.

U Moskvi izvor iz Kremlja je nagovijestio da Gadafi treba da napusti funkciju nazivajući ga „živim političkim lešom“ kojem nema mjesta u modernom civilizovanom svijetu“, objavila je agencija Interfaks.

U pripremljenom govoru američkim poslanicima u Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton je kazala da bi Libija mogla postati demokratija ili se suočiti sa opštim građanskim ratom.

„U godinama koje su pred nama, Libija bi mogla postati mirna demokratija ili bi se mogla suočiti sa građanskim ratom“, kazala je ona.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs izjavila je da će Vašington nastaviti sa pritiskom dok Gadafi ne napusti funkciju, a da će pritom raditi na stabilizovanju cijena nafte i sprječavanju humanitarne krize.

Međutim Rajsova nije kazala da je Obamina administracija spremna da uvede zabranu letenja iznad Libije što bi spriječilo Gadafija da koristi avione protiv pobunjenika.

Britanski premijer Dejvid Kameron je kazao da će njegova vlada raditi na pripremi „zabrane letenja“ kako bi zaštitili libijski narod.

U Parizu, francuski šef diplomatije Alen Žipe je pozvao na oprez kada je u pitanju razmatranje vojne opcije u Libiji, rekavši da strana vojna intervencija u zemlji proizvođaču nafte ne može biti sprovedena bez jasnog mandata Ujedinjenih nacija. Međutim, Kameron je juče u Londonu kazao da zapad razmatra vojne opcije jer nije „prihvatljivo imati sutuaciju u kojoj pukovnik Gadafi može ubijati svoj narod iz aviona ili helikoptera“.

Gadafi: Narod me voli

Gadafija po svoj prilici ne dotiče vanjski pritisak, a raste sumnje da veteranski lider, koji je preživio brojne atentate, uopšte ne shvata razmjere sile koja se okuplja protiv njega. „Sav moj narod me voli“, kazao je on za američku mrežu ABC u ponedjeljak, odbacujući značaj pobune kojom je okončana njegova kontrola nad većiom dijelom istočne Libije.

Agencija AP je objavila da su stanovnici grada Zavija koji je najbliži prijestonici Libije juče dijelili slatkiše i hladne napitke borcima i slavili nakon što su uspjeli da odbiju napad snaga lojalnih Gadafiju.

Snage lojalne Gadafiju su odbijene dok su pokušale da zauzmu i dva grada pod kontrolom opozicije: Misratu, treći po veličini grad u libiji 200 kilometara istočno od Tripolija, i Zintan 120 kilometara južno od libijske prijestonice.

Žitelji grada Zavija kazali su da su se Gadafijeve snage borile protiv pobunjenika šest sati tokom noći ali da nijesu uspjele da povrate kontrolu u gradu koji se nalazi na svega 50 kilometara od Tripolija.

Gadafijev režim je juče pokušao da pokaže da je jedini legitimni autoritet u zemlji i da nastavlja da osjeća saosjećanje prema oblastima na istoku koje su pale pod kontrolu njegovih protivnika.

Ukupno 18 kamiona sa rižom, brašnom, šećerom i jajima napustilo je Tripoli i krenulo za Bengazi, drugi po veličini grad u zemlji epicentru protesta. Tamošnji žitelji su kazali da se ne protive zabrani letova iznad istočne Libije, ali su bili podijeljeni oko toga da li da prihvate pomoć od Gadafijevog režima.

„Gadafijeve vazdušne snage predstavljaju ozbiljnu prijetnju za nas“, kazao je pravnik Naser bin Nur za AP. „Pozdravljamo zabranu letova za Gadafijeve bombardere iznad cijele Libije. Jedino čemu se protivimo su strane snage na libijskom tlu“, kazao je Bin Nur.

Druga aktivistkinja iz Bengazija, Najla al-Mankuš, kazala je da bi prihvatanje pomoći pomoglo Gadafijevoj propagandnoj mašini.

„Odbacujemo svaki pokušaj režima da uljepša svoj imidž u medijima“, kazala je ona. „Prihvatamo samo pomoć koju nam šalju prijateljske zemlje, ali ne i od Gadafija“.