Gadafi naoružava svoje pristalice u Tripoliju

"U pravom trenutku mi ćemo otvoriti magacine sa oružjem kako bi svi Libijci i plemena mogli da se naoružaju, i Libija će tada postati crvena od plamena", rekao je Gadafi.
50 pregleda 0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.02.2011. 13:28h

Libijski lider Moamer Gadafi naoružava svoje pristalice i postavlja kontrolne punktove i patrole u libijskoj prestonici Tripoliju, javljaju agencije pozivajući se na lokalno stanovnisstvo.

Većina stanovnika Tripolija danas je u svojim domovima, jer u strahu od patrola koje kruže gradom ne smiju da izađu iz kuće. AP navodi da Gadafijev režim poklanja automobil i novac svakom pojedincu koji dovede još trojicu ljudi spremnih da se bore na strani režima.

Očevici navode da naoružani civili patroliraju u kamionima ulicama Tripolija. Većina njih su mladići, neki čak i tinejdžeri.

Agencija AP podsjeća da je Gadafi u jučerašnjem obraćanju na gradskom trgu u Tripoliju poručio svojim pristalicama da se spreme za odbranu nacije.

"U pravom trenutku mi ćemo otvoriti magacine sa oružjem kako bi svi Libijci i plemena mogli da se naoružaju, i Libija će tada postati crvena od plamena", rekao je Gadafi.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi danas da zasjeda povodom posljednjih dešavanja u Libiji, a na dnevnom redu biće glasanje o uvođenju embarga protiv libijskih vlasti, zabrana putovanja i zamrzavanje imovine.

SAD uvodi sankcije Libiji

Sjedinjene Američke Države su saopštile da uvode sankcije Libiji i da su suspendovale diplomatske odnose sa tom zemljom.

Portparol Bijele kuće Džej Karni rekao je da SAD prekidaju rad ambasade u Tripoliju, kao i da će povući osoblje, prenosi Rojters.

Karni je takođe naveo da Vašington uvodi jednostrane sankcije, u koordinaciji sa svojim saveznicima i drugim državama, ne precizirajući koje se sve mjere pod tim podrazumijevaju.

On je dodao da je legitimitet Moamera Gadafija "sveden na nulu" i da je libijski lider izgubio povjerenje svog naroda.

Američki predsjednik Barak Obama ranije je najavio da SAD razmatraju niz opcija, koje uključuju sankcije, zamrzavanje sredstava i imovine, zonu zabranjenih letova preko Libije i vojnu akciju.

Zatvaranje američke ambasade u Tripoliju i povlačenje osoblja potvrdio je i portparol Stejt departmenta Filip Krauli.

"S obirom na bezbjednosne uslove u Libiji, zajedno sa našom nemogućnošću da u potpunosti garantujemo sigurnost i bezbjednost našeg diplomatskog osoblja u toj zemlji, Stejt department pripremano povlači osoblje ambasade iz Tripolija i prekida sve operacije u ambasadi od 25. februara", navodi se u saopštenju.

Krauli je istakao da bezbjednost Amerikanaca u Libiji ostaje od ključnog značaja za američku diplomatiju i dodao da će Stejt department i dalje pružati pomoć u najvećem mogućem obimu kroz rad drugih misija.

Bonus video: