Sjednica Savjeta bebjednosti UN o krizi u Libiji

"Pozvao sam ga da u potpunosti poštuje ljudska prava, slobodu okupljanja i govora", rekao je Ban Ki Mun nakon četrdesetominutnog razgovora sa Gadafijem.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 15:24h

Sjednica Savjeta bezbjednosti o krizi u Libiji biće održana u sjedištu UN u Njujorku, najavio je generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki Mun, javlja Beta.Ban Ki Mun je naveo da je sinoć razgovarao telefonom sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i pozvao ga na uzdržanost. Kako je rekao Ban, njihov razgovor trajao je 40 minuta.

"Pozvao sam ga da u potpunosti poštuje ljudska prava, slobodu okupljanja i govora", rekao je.

Antivladini protesti u Libiji počeli su prije nedjelju dana. Glavni zahtjev demonstranata koji su preuzeli grad Bengazi je odlazak Gadafija

Genralni sekretar UN izrazio je ogorčenost zbog informacija da libijske snage bezbjednosti iz aviona i helikoptera pucaju na demonstrante i zatražio je od Gadafija hitnu obustavu nasilja i dijalog sa demonstrantima.Antivladini protesti u Libiji počeli su prije nedjelju dana. Glavni zahtjev demonstranata koji su preuzeli grad Bengazi je odlazak Gadafija.Libijske snage bezbjednosti sinoć su, kako piše u izvještajima, koristile teško oružje protiv demonstranata. Organizacija "Hjuman rajts voč" saopštila je da je od početka protesta poginulo 233 ljudi, dok je Međunarodna federacija Liga za ljudska prava navela da je poginulo između 300 i 400 ljudi.

I u Kairu sastanak zbog libije

Arapska liga održaće u Kairu hitan sastanak posvećen krizi u Libiji.Sastanak će biti održan na nivou ambasadora 22 zemlje članice te organizacije.

Stalni predstavnik Libije u Arapskoj ligi Abdel Moneim al-Honi podnio je u nedjelju ostavku na to mjesto da bi se pridružio "revoluciji"

Bonus video: