U Kini propao poziv na Jasmin revoluciju

Pretraga na internetu riječi "jasmin" blokirana je, a upotreba na društvenim mrežama, spriječena je uz upozorenje o grešci i pozivom na uzdržavanja od "političkih sadržaja".
0 komentar(a)
Kina Jasmin, Foto: Rojters
Kina Jasmin, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.02.2011. 10:53h

Kineske vlasti pojačale su mjere bezbjednosti kako bi spriječile moguće održavanje protestnog skupa pod nazivom "Jasmin revolucija" za koji je poziv upućen na internetu, po uzoru na talas protesta koji se širi Bliskim istokom.

Vlasti su privele neke aktiviste, povećale broj policije na ulicama i cenzurisale internet sajtove na kojima je pozivano na proteste u Pekingu, Šangaju i još 11 drugih velikih gradova.

Mnogi aktivisti rekli su da ne znaju ko stoji iza poziva na "Jasmin revoluciju" i da čak nisu sigurni šta treba da misle o tim pozivima, prvobitno postavljenim na američki sajt na kineskom jeziku Boxun.com.

Građani su u tim apelima za demonstracije pozivani da uzvikuju "želimo hranu, želimo posao, želimo stanove, želimo pravdu", što i jesu glavne zamjerke građana u odnosu na vlasti Kine.

Poziv na proteste u kineskim gradovima, međutim, naizgled nije izazvao veću pažnju Kineza. Nije zabilježeno ni jedno protestno okupljanje.

Policija u zaštitnoj opremi obezbjeđivala je oblast oko pješačke zone Vangfuđing u prijestonici, gdje se okupilo više desetina stranih novinara i televizijskih ekipa, ali nije bilo demonstranata.

Ni u Šangaju i drugim velikim gradovima nije bilo okupljanja demonstranata.

Pretraga na internetu riječi "jasmin" blokirana je, a upotreba te riječi na društvenim mrežama popularnim u Kinu, poput Rehren.com, spriječena je uz upozorenje o grešci i pozivom na uzdržavanja od "političkih, osjetljivih ili drugih neprikladnih sadržaja".

Vlasti su onemogućile masovno slanje poruka mobilnim telefonima, a kako je naveo operater, radi se o "tehničkim pitanjima".

Bonus video: