U sukobima u Libiji poginule 84 osobe

Prema navodima građana, u Bengazi, Bejidu i nekoliko drugih gradova stigli su pripadnici elitne vojne brigade Kamis koju predvodi najmlađi Gadafijev sin Kamis Gadafi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 10:37h

Prema najnovijim podacima međunarodne humanitarne organizacije "Hjuman rajts voč" u trodnevnim antivladinim protestima u Libiji poginule su 84 osobe, prenosi BBC.

Prema podacima "Hjuman rajts voč" u Bengazi je ubijeno 35 osoba. Većina protesta održava se na istoku zemlje, u najmanje pet gradova, gdje je slaba podrška libijskom lideru Moameru Gadafiju, koji se na vlasti nalazi 42 godine.

Prema riječima jednog bolničkog zvaničnika, u bolnicu u Bejidi u protekla dva dana dovezena su 23 beživotna tijela demonstranata ubijenih iz vatrenog oružja u pretesnim šetnjama prema jednoj od Gadafijevih rezidencija, kao i oko 500 povrijeđenih.

Prema navodima građana, u Bengazi, Bejidu i nekoliko drugih gradova stigli su pripadnici elitne vojne brigade Kamis, od kojih neki tvrde da se među tim snagama nalaze pripadnici paravojnih formacija, među kojima su i strani plaćenici.

Brigadu predvodi najmlađi Gadafijev sin Kamis Gadafi, a strane diplomate su te snage u jednoj povjerljivoj depeši koja je objelodanjena nazvale "najobučenijim i najopremljenijim snagama u Libiji".

Jedan od protestanata rekao je za BBC da se situacija polako mijenja i da se vojnici polako priključuju demonstrantima.

"Jedan vojnik nam je rekao da smo mi građani ove zemlje i da on ne može da se bori protiv nas", rekao je protestant.

Mnoge svjetske države pozvale su svoje građane da ne putuju u Libiju, Čad, Sudan, Niger, Alžir.

Galerija

Bonus video: