Preživio udar od 10.000 volti i nakon 10 godina dobija novo lice

Hanter je pretprio teške povrede lica nakon što je preživio naponski udar od 10.000 volti, prije 10 godina. Bio je putnik u automobilu, koji je udario u komunalni stub
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 12:07h

Vojnik koji je pretprio strašne povrede spašavajući ženu u saobraćajnoj nesreći dobio je šansu da promijeni život. Mič Hanter (29) iz Indijane, biće jedna od 3 osobe u Americi koja se povrgla složenoj operaciji presađivanja lica, piše Daily Mail.

Hanter je pretprio teške povrede lica nakon što je preživio naponski udar od 10.000 volti, prije 10 godina. Bio je putnik u automobilu, koji je udario u komunalni stub.

Kako je htio da pomogne ženi, koja je vozila automobil, i na čiju polovinu vozila se stub srušio prilikom udara, Hanter je došao u dodir sa kablovima i pretrpio opekotine trećeg stepena na nogama. Struja je prošla kroz njegovo tijelo i prošla mu kroz desnu ruku i lice.

Zbog jakog elektrošoka izgubio je jednu nogu i prste na desnoj ruci, a lice mu je unakaženo. Od nesreće, Hanter je imao 57 operacija lica.

Ljekari u bostonskoj bolnici gdje će Hanter biti operisan očekuju da mu mogu pomoći.

“On je savršen pacijent”, kažu.

Mič je, kaže, oduševljen što su našli donatora i što je dobio priliku da bude operisan.

“Prilično sam zadovoljan, ali operacija i novo lice će mi dati još više snage da nastavim dalje i imam kvalitetniji život”, rekao je Mič.

Mič Hanter jedino žali što je neko morao da umre da bi on dobio novu šansu u životu.

U svijetu urađeno 11 operacija presađivanja lica

Samo dvije osobe u Americi dosad su imale priliku da dobiju “novo” lice zahvaljujući transplataciji kakvu ljekari žele da urade Hantera. Koni Kulp (46) je operisana 2009. Operacija je trajala 22 sata. Koni je povrede zadobila kada joj je muž pucao u lice 2004. godine.

Džejms Maki (59) je pretprio ozljede lica od strujnog udara, nakon pada na željeznici u Bostonu, 2005. On je operisan odmah nakon Koni Kulp. Operacija je koštala oko 200.000 američkih dolara.

Prva operacija potpunog presađivanja na licu urađena je u Španiji, prošle godine. Tokom operacije koja je trajala 24 sata, ljekari su pacijentu napravili novo lice, uključujući i vilicu, nos, jagodice, mišiće, zube i očne kapke. Ta osoba poznata je pod imenom Oskar.

U svijetu je dosad urađeno 11 transplantacija lica, a prva je urađena u Francuskoj 2005. na pacijentkinji kojoj je lice unakazio njen pas. Francuskinji Izabel Dinuar tada je urađena djelimična transplatacija lica.

Bonus video: