KRAJ NEMIRA?

Dogovor egipatskog režima i opozicije

Egipatske vlasti i nekoliko opozicionih grupa, među njima i Muslimansko bratstvo, dogovorili su se da formiraju komisiju za ustavne reforme.
55 pregleda 0 komentar(a)
27.02.2019. 03:09h

Postignut je dogovor o "formiranju komisije, u kojoj će učestvovati sudstvo i izvjestan broj političara, kako bi se proučile i predložile ustavne promjene i neophodni zakonski amandmani do prve sedmice marta", rekao je portparol vlade Magdi Radi, javila je francuska agencija AFP.

Magdi Radi je dodao da je, pored "mirne tranzicije vlasti na osnovu Ustava" i formiranja panela za ustavne reforme, predloženo otvaranje kancelarije za primanje žalbi koje se tiču političkih zatvorenika, ukidanje ograničenja rada medija i komunikacija i odbacivanje "svakog stranog miješanja u egipatska pitanja", kao i ukidanje u velikoj mjeri kritikovanog zakona o vanrednom stanju "u zavisnosti od bezbjednosne situacije".

Američka agencija AP piše da je egipatski režim obećao da neće proganjati učesnike antivladinih protesta koji traju već dvije nedjelje, da neće gušiti slobodu štampe i ometati korišćenje Interneta i usluga mobilne telefonije, kao i da će naložiti sudskim organima da se bore protiv korupcije i sudski gone one koji iza nje stoje.

U pregovorima egipatske vlade i opozicije nisu učestvovale sve opozicione grupe, koje skoro dvije nedjelje protestvuju protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka, jer su neke od njih odbile da pregovaraju dok Mubarak ne ode s vlasti.

Mubarak je ranije odbio da mjesto predsjednika države napusti prije isteka mandata, ističući da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima u septembru, uz obećanje da će sprovesti političke reforme.

Pregovore sa opozicijom vodio je potpredsjednik Egipta Omar Sulejman, a Rojters je ranije izvijestio da su među učesnicima sastanka članovi opozicionih stranaka, nezavisni pravni stručnjaci, političari i biznismeni, kao i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed El Baradej, lider egipatske opozicije.

Galerija