Tramp: Radujem se sastanku sa Kimom

Tramp je naveo da su godinama "svi govorili da mir i denuklearizaciju Korejskog poluostrva uopšte nisu mogući"
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2018. 12:01h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je dobio poruku od kineskog predsjednika Si Đinpinga da je njegov sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom prošao dobro.

Tramp je na Tviteru naveo da "postoje dobre šanse" da Kim uradi "dobro za svoj narod i čovečanstvo".

"Dobio poruku sinoć od Si Đipinga iz Kine da je njegov sastanak s Kim Džong Unom prošao dobro i da se KiM raduje sastanku sa mnom. U međuvremenu, i nažalost, maksimalne sankcije i pritisak moraju zadržati po svaku cijenu", naveo je Tramp.

Tramp je naveo da su godinama "svi govorili da mir i denuklearizaciju Korejskog poluostrva uopšte nisu mogući".

"Sada postoji dobra šansa da će Kim Džong uraditi ono što je dobro za njegov narod i čovječanstvo. Radujem se našem sastanku", naveo je Tramp.

Kim je od nedjelje do danas bio u posjeti Kini, prvoj posjeti inostranstvu od dolaska na vlast 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsednikom Sijem.

Sjevernokorejski lider je izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših sjevernokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Sjeverne Koreje, čija je posjeta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka u Sjevernu Koreju, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji objavili su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Sjeverne Koreje i njegovoj supruzi.

Japanski mediji su prvi prenijeli vijest o mogućoj posjeti Kima Kini. Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni sjevernokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na željezničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mjesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbjednosti.

Bonus video: