UPOZORENJE VLADE

Vlast zabranila protest opozicije u Alžiru

Opozicione vođe, grupe za odbranu ljudskih prava, sindikati, studenti i nezaposleni planiraju protestni skup u glavnom gradu 12. februara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 03:26h

Alžirska vlada upozorila je da je protestni skup zakazan za 12. februar zabranjen i da će opozicija biti kriva ako demonstracija bude i ako prerastu u nasilje.

Opozicione vođe, grupe za odbranu ljudskih prava, sindikati, studenti i nezaposleni planiraju protestni skup u glavnom gradu 12. februara, prenosi Beta.

Oni traže od vlade da ukine vanredno stanje koje je na snazi još od 1992. godine, traže dozvolu formiranja novih političkih partija i zahtjevaju veću transparentnost.

Potpredsjednik Vlade Nuredin Jazid Zerhuni rekao je da je protest zvanično zabranjen

"Oni koji pozivaju na ovaj marš, treba da preuzmu odgovornost za štetu ili ako bi stvari izmakle kontroli", rekao je Zerhuni novinarima i dodao da Vlada ne namjerava da ukine vanredno stanje.

Alžir sa 35 miliona stanovnika, kao i mnoge druge zemlje u sjevernoj Africi, na ivici je krize. U prošlomjesečnim neredima zbog porasta cijena hrane, dvoje ljudi je poginulo, a zaposleni u bolnicama i bankama još štrajkuju.

Prošlog mjeseca se policija sukobila sa demonstrantima koji su pokušali da se suprotstave zabrani javnih okupljanja i da demonstriraju u Alžiru. Oni su tražili ostavku predsjednika Abdelaziza Buteflike koji vlada od 1999. godine.

Alžirska vlada pažljivo prati talas otpora koji se kreće arapskim svijetom, a posebno motri na pobunu u susjednom Tunisu gdje je sredinom januara svrgnut autokratski vođa Zin El Abidin Ben Ali.

Alžir pazi i na sve jače nemire u Egiptu gdje demonstranti zahtijevaju odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka poslije 30 godina vladavine.

Grupa od 21 poslanika iz raznih političkih stranaka podnijela je alžirskoj Skupštini nacrt zakona u kojem se predviđa ukidanje vanrednog stanja, prenosi alžirska agencija APS.

Poslanici smatraju da je bezbjednosna situacija u zemlji poboljšana i da se time Vladi oduzima svaki praktičan argument za zadržavanje vanrednog stanja, navodi agencija.

Alžirski predsjednik Buteflika smatra se zaslužnim za zaustavljanje pobune u kojoj su se sukobili islamistički pobunjenici sa sekularnim bezbjednosnim snagama, od čega je, tokom 1990-ih, poginulo do 200.000 ljudi.

Vanredno stanje uvedeno je kao odgovor na islamističku pobunu. Opozicija sada navodi da je nasilje samo povremeno i da alžirski zvaničnici koriste taj zakon kao izgovor za zabranu svih političkih protesta.