Prva žrtva sukoba frakcija u Kairu, 596 povrijeđenih

Jedna osoba je poginula, a 596 su ranjene kada je na Trgu Tahrir u centru Kaira došlo do sukoba pristalica egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i učesnika višednevnih demonstracija koji traže odlazak šefa države sa vlasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 13:48h

.

Egipatski ministar zdravlja Ahmed Sameh Fardi je rekao da je jedna osoba poginula kada je pala s mosta a da je 596 povrijeđeno, javila je agencija Asošiejtid pres (AP). Državna TV je emitovala naredbu svim demonstrantima da napuste Trg oslobođenja zbog „provokativnih elemenata koji bacaju Molotovljeve koktele.“ Nije precizirano ko je izdao naredbu.

Rojters navodi da je vojska pozvala demonstrante da idu kući, poručujući im da su njihovi zahtjevi uslišeni, ali su neki odlučni da ne napuštaju trg dok Mubarak ne da ostavku.

Kali, čovjek 60-ih godina, držeći motku u ruci, za sukobe je optužio pristalice Mubaraka i policajce u civilu.

"Nećemo otići,“ rekao je za Rojters.

Ministar zdravlja je za AP izjavio da se vjeruje da je poginuo pripadnik snaga bezbjednosti ali da je bio u civilu kada je pao s mosta.

Egipatska vlada je odbacila međunarodne pozive da Mubarak odmah okonča svoju 30-godišnju vladavinu.

Rojters navodi da ovo očigledno ignorisanje, zajedno da pojavljivanjem Mubarakovih pristalica na ulicama Kaira i njihovi sukobi sa demonstrantima – nakon relativno mirnih demonstracija – komplikuju očekivanja Sjedinjenih Država o mirnoj predaji vlasti.

Glavna figura opozicije, Muhamed Elbaradej, laureat Nobelove nagrade za mir, pozvao je vojsku da interveniše i zaustavi nasilje na trgu, najgore u devetodnevnoj pobuni protiv Mubaraka.

Međutim, vojnici su sa strane posmatrali dok su sukobi bješnjeli.

Kriza je uzbunila SAD i druge zapadne vlade koje su u Mubaraku vidjele branik stabilnosti u nemirnom regionu i stvorila izglede da se nemiri prošire na ostale autoritarne arapske države.

Mubarak se u utorak pojavio na televiziji i poručio da se neće kandidovati na izborima zakazanim za septembar, ali to nije zadovoljilo demonstrante, koji traže da napusti zemlju.

U odgovoru na zaoštravanje situacije, SAD su saopštile da je od vitalnog značaja da nasilje odmah prestane.

Bijela kuća je pooštrila stav prema Mubarakovim planovima da ostane na vlasti do septembra i, kako je javio Rojters, poručila da promjena mora da se desi odmah.

Portparol Bijele kuće Robert Gibs je rekao da je Obama u telefonskom razgovoru sa 82-godišnjim liderom jasno rekao da „proces tranzicije mora početi odmah“.

Međutim, egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je juče odbacilo američke i evropske pozive da predaja vlasti počne odmah, rekavši da je njihov cilj da „potpale unutrašnju situaciju“ u Egiptu.

Sjedinjene Države vjeruju da uži krug Mubarakovih saradnika razmatra da li bi on trebalo da učini više da ispuni zahtjeve demonstranata, izjavio je za Rojters visoki zvaničnik američke administracije, insistirajući na anonimnosti.

On je kazao da bi sukobi između Mubarakovih pristalica i protivnika mogli ubijediti egipatsku vojsku da mora izvršiti pritisak na Mubaraka da preduzme dodatne korake.

Jedan arapski diplomata u Vašingtonu je kazao za AP da Mubarak jednostavno ne može da natjera sebe da podnese ostavku.

„Pomirio se sa tim da će biti bivši predsjednik ali ne i svrgnuti predsjednik,“ kazao je diplomata pod uslovom da ostane anoniman.

Galerija

Bonus video: