Iza svakog odbjeglog tiranina obično stoji supruga

One koje žele biti žene diktatora moraju biti svjesne da uvijek postoji mala šansa da će gladne mase slomiti kapije palate i zahtijevati dio državnog kolača
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 22:00h

To nije baš vrsta karijere koju ćete vidjeti da se oglašava u lokalnom Zavodu za zapošljavanje. Ali u svijetu sa ogromnim brojem autokratskih kleptokratija postoji vrlo malo pozicija koje su unosnije i atraktivnije od pozicije supruge diktatora.

Uspješne kandidatkinje možda moraju da provedu život sa najneprijatnijim muškarcima u svijetu, ali za uzvrat, one mogu očekivati palate, moć i raskošan životni standard – čak i kada stvari krenu loše.

Sa diktatorovim pažljivim upravljanjem rizicima (preporučuje se da privatni džet bude uvijek dostupan i da imaju dobar štek zlatnih poluga na ofšor bankarskim računima), prijetnja kakva može biti revolucija i smjena vlasti tokom noći može biti ublažena do prihvatljivog nivoa.

Ali one koje žele biti žene diktatora moraju biti svjesne da uvijek postoji mala šansa da će gladne mase slomiti kapije palate i zahtijevati dio državnog kolača, a, takođe, bi trebalo da planiraju svoju metamorfozu u ženu smijenjenog diktatora.

Smjenjivanje 24-godišnje vladavine tunižanskog predsjednika Zine al-Abidina Ben Alija je bio oštar podsjetnik za svjetske diktatore da ništa ne traje zauvijek. To će možda natjerati njihove supruge da osmisle planove za bijeg ukoliko vjetar počne da duva u pogrešnom smjeru.

Lejla Trabelsi, druga Ben Alijeva žena, je očigledno bila dobro pripremljena. Ova 53-godišnja kćerka prodavca voća, koja je vremenom postala najmoćnija žena u zemlji, navodno je organizovala prebacivanje zlatnih poluga u vrijednosti od 37,5 miliona funti iz tunižanske Centralne banke prije nego što je preko Dubaija pobjegla u Saudijsku Arabiju.

Zvaničnici banke su odbacili optužbe, ali ova vijest nije mnogo iznenadila obične Tunižane na ulicama, koji su porodice Trabelsijeve i Ben Alija uporedili sa mafijaškim organizacijama koje su odnijele ogromne količine nacionalnog bogatstva u pripremama za luksuzni život u egzilu.

Iako su mnogi nemilosrdni moćnici – kao što su Čarls Tejlor, Slobodan Milošević i Sadam Husein – završili na sudu, nevine supruge svjetskih despota ne moraju brinuti o prijetnjama da će biti sudski gonjene.

Let Trabelsijeve ka dobrostojećem egzilu je samo jedan u nizu tavih putovanja koje su napravile partnerke smijenjenih diktatora tokom posljednjih pet decenija. Veliki politički pučevi tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka doveli su do promjene režima u Latinskoj Americi, Bliskom istoku i Jugoistočnoj Aziji.

Pošto su veliki prozapadni diktatori smijenjeni tokom narodnih revolucija, mnogi su odabrali da budu smješteni u Evropi i Sjedinjenim Državama. Žena iranskog šaha, Fara Pahlavi, još uvijek živi na relaciji Pariz-Vašington, dok je Imelda Markos pobjegla na Havaje kako bi osmislila svoj eventualno uspješni povratak na filipinsku političku scenu.

Još skorije, Saudijska Arabija je postala nešto poput omiljene destinacije za moćnike iz muslimanskog svijeta. Ben Ali je išao stopama ugandanskog diktatora Idi Amina i bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa u traženju azila kod dinastije Al Saud.

Nisu svi letovi ka egzilu išli po planu. Elena Čaušesku je pokušala da sa suprugom Nikolom pobjegne u helikopteru, dok se njihov opštepoznati brutalni režim rušio na uličnim protestima u Rumuniji. Oni su stigli samo do grada Targovišta kada su ih revolucionari u okviru vojske natjerali da se prizemlje, i pogubili ih nakon prijekog suđenja.

Za one koji su izbjegli tako oštru pravdu, luksuzan život nije uvijek garantovan. Peta žena ugandanskog diktatora, Sara Kjolaba Amin, je nakon razvoda sastavljala kraj s krajem radeći kao model za donje rublje u Njemačkoj prije nego što se odselila u Veliku Britaniju, gdje je kafić koji je vodila u Londonu bio jedno vrijeme zatvoren zbog loših higijenskih uslova.

Musolinijeva žena je prošla malo bolje. Dok je Dučeova ljubavnica Klareta Petaći pogubljena od strane italijanskih partizana, Rakela Guidi Musolini je preživjela rat i provela ostatak života vodeći jednu malu pašteriju u njenom rodnom mjestu Predapio. Ugostiteljstvo, izgleda, nije loš pad.

Ali prava lekcija je, sigurno, da ukoliko želite biti uspješna žena svrgnutog diktatora, morate imati spakovane torbe za potencijalno brz izlaz.

Dobar vodič za žene svrgnutih diktatora: gdje je ko završio?

Mišel Benet

Prefinjena Mišel udala se za Žan-Klod Bejbi Dok Duvalijea 1980. godine na vjenčanju koje je, navodno, koštalo tri miliona dolara. Duvalijeov režim je na Haitiju, preko Tonton Makute tajne policije sijao strah, i opljačkao milione koje je prenosio na račune evropskih banaka. Par je pobjegao u Francusku, gdje su luksuzno živjeli na francuskoj rivijeri, sa „ferarijem” i brojnim nekretninama.

U policijskoj raciji u njihovoj Mugins vili 1986. godine otkrivena je sveska u kojoj stoji da je na Živanši odjeću potrošila 168.780, a na Bušeron nakit 270.200 dolara. Oni su se poslije deset godina razveli, a Duvalije je u pogodbi izgubio većinu svog bogatstva.

Sara Kjolaba Amin

Idi Aminova peta supruga je pobjegla sa njim u Libiju kada je svrgnut 1979. godine. Ona ga je do 1982. godine napustila i zatražila azil u Njemačkoj, gdje je radila kao model za donje rublje. Ona je 1999. godine jedva izbjegla zatvorsku kaznu, jer je kafić koji je vodila u Londonu bio pun bubašvaba. Sa 55 godina ona radi kao organizatorka događaja u Totenhemu. Prošle godine ona je primila nagradu za Amina, koji je posthumno nagrađen za najboljeg ugandanskog predsjednika svih vremena.

Begum Sehba Mušaraf

Begum Sehba Mušaraf je provela kasniji dio vladavine svog muža primajući velikodostojnice od Lore Buš do jordanske princeze Ranije. Suočavajući se sa optužbama o kršenju pakistanskog ustava i velikih prestupa, Mušaraf se povukao sa mjesta predsjednika 2008. godine i par se preselio u luksuzni apartman u centralnom Londonu.

Fara Pahlavi

Pahlavi se 1959, u 21. godini, udala za bivšeg iranskog šaha. Ona je uglavnom bila popularna dok se sami režim sve više udaljavao od naroda. Ona je 1979. godine pobjegla iz Irana sa svrgnutim šahom i njihovom djecom nakon mjeseci protesta koji su doveli do islamske revolucije.

Svrgnuti šah, koji je prije bijega sakrio bogatstvo, je selio porodicu od zemlje do zemlje. Od kada su napustili zemlju, zadesila ju je lična tragedija, jer je dvoje njihove djece izgleda izvršilo samoubistvo. Ali bogatstvo porodice i dalje je prilično veliko.

Mirjana Marković

Pričalo se da je pokretačka snaga u braku sa Slobodanom Miloševićem, „balkanskim kasapinom“ koji je umro od srčanog udara u Haškom sudu, gdje mu se sudilo za zločine protiv čovječnosti. Sada je u egzilu u Rusiji. Terete je da je od šverca cigareta zaradila desetine miliona dolara. Priča se da voli krzno, kavijar i francuske parfeme i da se plaćalo da joj plastični hirurg dođe iz Italije.

Katrin Martin Dengijade

Žan-Bedel Bokasa je počeo da gubi vlast u Centralnoafričkoj Republici 1977, kada je naredio da svi đaci moraju da nose uniforme. Uslijedili su masovni protesti, djelimično i zbog toga što je jedina firma koja je prodavala uniforme bila u vlasništvu njegove supruge Katrin.

Par je poslije njegovog svrgavanja 1979. pobjegao u Francusku i živio u dvorcu blizu Pariza, koji je početkom godine prodat misterioznom kupcu za 762.000 funti. U decembru je Katrin primila državnu medalju časti od aktuelnog predsjednika CAR-a Fransoa Bozizea.

Bobi Ladava

Udajom 1980. godine, Bobi Ladava je postala druga žena Mobutua Sese Sekoa (iako se vjeruje da ima vanbračnu djecu i sa Ladavinom sestrom bliznakinjom). Par je 1997. godine napustio Zair nakon 32 godine Mobutuove vladavine, tokom kojih je pronevjerio nekih 6,3 milijarde funti. Oni su utočište pronašli u Maroku, ali je Mobutu kasnije te godine umro od raka prostate.

Margot Honeker

Supruga bivšeg istočnonjemačkog vođe, nekada ministarka za obrazovanje, pobjegla je u Moskvu 1991, kako bi izbjegla optužbe koje su se odnosile na politiku komunističkog režima. Imala je nadimak Purpurna Vještica. Samo godinu dana kasnije Boris Jeljcin ju je istjerao iz Rusije i od tada živi u Čileu od starosne penzije.

Vubanči Bišo

Konačno svrgnut 1991. godine, etiopski lider Mengista Haile Marijam i njegova supruga su prebjegli u Zimbabve, gdje ih je kao počasne goste dočekao Robert Mugabe. Marijam je 2006. godine proglašen krivim za genocid i ignorisanja gladi, od čega je umrlo oko milion Etiopljana tokom njegove 17-godišnje vladavine. Prema posljednjim informacijama, par živi na relaciji između dvije dobro obezbijeđene vile u Harareu i na jezeru Kariba.

Lejla Trabelsi

Najnovija članica grupe supruga u egzilu, Lejla Trabelsi, pobjegla je u Saudijsku Arabiju kako bi se pridružila suprugu Zine al-Abidin Ben Aliju, nakon višenedjeljnih protesta protiv njegove korumpirane vlasti u Tunisu. Jedna od posljednjih stvari koje je uradila, navodno je bilo podizanje zlata iz državne Centralne banke. Ova bivša frizerka je bila poznata po ljubavi prema brzim automobilima – porodica posjeduje na desetine – i lijepoj odjeći koju je kupovala tokom učestalih šoping putovanja u Dubai.

Samira Šahbandar

Druga od četiri supruge Sadama Huseina, Samira Šahbandar je, navodno, imala aferu sa Sadamom dok su oboje bili u braku. Ona je pobegla iz Iraka u Liban poslije američke invazije. U intervjuu za „Sandej tajms“ 2003. rekla je da joj je Sadam dao pet miliona dolara u gotovom i gomilu nakita i zlata prije nego što je napustila zemlju.

Satomi Kataoka

Jedna od žena svrgnutih diktatora je neobična po tome što je spruga upoznala nakon što je on pobjegao iz zemlje. Alberto Fudžimori je izabran za predsjednika i vladao je Peruom deset godina, ali je preuzeo diktatorska ovlašćenja da se bori protiv ljevičarskih pobunjenika. Pobjegao je u Japan 2000. godine usred skandala o korupciji, i upoznao hotelskog magnata, Japanku Satomi Kataoku. Uhapšen je u Peruu 2005. godine kada je pokušao da se ponovo kandiduje za predsjednika i oženio multimilionerku Kataoku godinu dana kasnije iz svoje ćelije. Ostao je u zatvoru nakon što je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i naručivanje ubistva koja su vršili pripadnici njegovih bezbjednosnih snaga.

Imelda Markos

Despotski režim Ferdinanda Markosa je vršio političku represiju i doveo do kršenja ljudskih prava. Na hiljade ljudi je ubijeno, a državna ekonomija je uništena. Kada je par napustio palatu nakon narodnih protesta, otkriveno je da je Markosova iza sebe ostavila više od 1000 pari cipela i 15 bundi od kuna. Procjenjuje se da je Markos opljačkao milijarde funti iz državne kase. Imelda se 1991. godine vratila na Filipine gdje je osuđena za korupciju, a presuda je preinačena naredne godine.

Bonus video: