Aktivirali se vulkani u Japanu i Indoneziji

Vulkan Kirišima koji je posljednji put bio aktivan 1959. godine, izbacio je pepeo tri kilometra u nebo. Zbog erupcije vulkana Mount Bromo na Javi u Indoneziji otklazani letovi prema turističkoj destinaciji Bali.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 12:46h

Dva azijska vulkana Kirišima na jugu Japana i Mount Bromo na Javi u Indoneziji, aktivirali su se i poremetili vazdušni saobraćaj u tom dijelu zemlje.

Vulkan Kirišima na jugu Japana izbacuje vruć pepeo i kamenje koji padaju na širu regiju drugi dan zaredom.

Vulkan, koji je posljednji put bio aktivan 1959. godine, izbacio je pepeo tri kilometra u nebo, prenose japanski mediji.

Vulkanski pepeo zasuo je obližnji grad Mijazaki i zatvorio aerodrom.

Vlasti u tom gradu proglasili su 3. stepen, od mogućih 5 upozorenja, a do sada je evakuisano devet porodica sa tog područja.

Prema pisanju ITN-a, područje od oko 10-ak kilometara vulkana Kirišima je ugušeno u sloju pepela, a nastava u školama je otkazana.

Mediji prenose i da vulkanolozi ne mogu da predvide do kada će vulkan biti aktivan zbog čega se stanovnici upozoravaju da se ne približavaju tom području.

Mount Bromo otkazao letove prema Baliju

Pepeo je izbacivao i vulkan Mount Bromo na Javi u Indoneziji zbog kojega su otklazani letovi prema turističkoj destinaciji Bali.

Vulkan je izbacivao pepeo 2.392 metra u vazduh.

Vulkanolozi su saopštili da nema potrebe za evakucijom stanovništva, ali i da je posjetiocima zabranjeno da se približavaju u radijusu od dva kilometra Mount Bromu.

Galerija

Bonus video: