Hejli: SAD neće više plaćati četvrtinu troškova mirovnih operacija UN

Vlada američkog predsjednika, Donalda Trampa, se i ranije žalila da su budžet UN i udio SAD u njemu preveliki i tražila njegovo smanjivanje. Budžet UN je sada 570 miliona USD manji nego prošle godine, što je manje smanjenje nego što je Vašington želio
6 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2018. 07:08h

Sjedinjene Američke Države (SAD) ubuduće neće više plaćati četvrtinu troškova mirovnih operacija UN-a, saopštila je američka ambasadorka u toj organizaciji, Niki Hejli.

"Održavanje mira je odgovornost svih. Svi imamo svoje uloge i svi moramo da uradimo svoj dio posla", rekla je Hejli na sastanku Savjeta bezbjednosti o reformi mirovnih misija.

SAD daju najveći doprinos za 15 mirovnih misija UN širom svijeta. Vašington daje 28,5 odsto ovogodišnjeg budžeta za mirovne misije, koji iznosi 7,3 milijarde američkih dolara, iako, prema Hejli, američki zakon taj doprinos ograničava na 25 odsto, prenosi B92.

Na drugom mjestu po doprinosima je Kina, od koje dolazi nešto preko deset odsto budžeta.

Vlada američkog predsjednika, Donalda Trampa, se i ranije žalila da su budžet UN i udio SAD u njemu preveliki i tražila njegovo smanjivanje. Budžet UN je sada 570 miliona USD manji nego prošle godine, što je manje smanjenje nego što je Vašington želio.

Kada je u junu odobreno smanjenje, Hejli je rekla da je to tek početak. Danas je navela da će SAD raditi na smanjenju, na fer način koji štiti mirovne misije UN.

Budžet i doprinose određuje Generalna skupština.

Službe predsjednika Generalne skupštine, Miroslava Lajčaka, i generalnog seretara UN, Antonija Guteresa, nijesu komentarisale izjave Hejli i naveli su da o budžetu odlučuju sve 193 članice UN.

U mirovnim misijama učestvuje 105 hiljada vojnika i drugog osoblja iz zemalja širom svijeta. Najveći broj misija je u Africi, a najveća je u Kongu gde se nalazi 16 hiljada vojnika UN.

Neke misije imaju za cilj zaštitu civila i uspostavljanje stabilnosti, a druge su na meti kritika zbog korupcije, neefikasnosti i seksualnog zlostavljanja.

Rad u mirovnim misijama postaje sve smrtonosniji. Guteres je rekao da je prošle godine u "zlonamjernim aktima" stradalo 59 mirovnjaka, a 2016. su pognula 34.

Bonus video: