UBISTVO IZ ČASTI

Pakistanska djevojka platila životom zabranjenu ljubav

Stotine ljudi, uglavnom žena, bivaju ubijene u Pakistanu u ime “časti” svake godine, a većina žrtava je iz siromašnih, ruralnih porodica.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 04:01h

Jednu pakistansku tinejdžerku su po svoj prilici njeni rođaci ubili strujnim udarom jer se zaljubila u mladića koga oni nisu odobrili, saopštila je policija.

Starješine i porodica 17-ogodišnje Saime Bibi su nakon susreta seoskog savjeta, ili penčajata, odlučili da bi njena kazna zbog toga što je osramotila porodicu trebalo da bude smrt, kazala je policija.

“Postoje znaci mučenja i opekotina na njenom vratu, leđima i rukama koji su najvjerovatnije izazvani strujnim udarom”, kazao je policijski zvaničnik Zahur Rabani iz okruga Bahavalpur u istočnom Pakistanu, gdje se dogodilo navodno ubistvo. On je to rekao u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Premijer Jusuf Reza Gilani će „ozbiljno razmotriti tužan incident, ubistvo djevojke električnom strujom po naredbi penčajata”, i naredio policiji da odmah podnese izvještaj, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Smrt Bibi je izgleda ono što je poznato kao ubistvo iz časti. Ona su česta u ruralnim sredinama gdje se, prema vjekovima starim plemenskim običajima, udaja bez dozvole muških srodnika ili seksualni odnosi van braka smatraju ozbiljnom uvredom za čast porodice ili plemena.

Stotine ljudi, uglavnom žena, bivaju ubijene u Pakistanu u ime “časti” svake godine, a većina žrtava je iz siromašnih, ruralnih porodica.

Nezavisna pakistanska Komisija za ljudska prava je u svom posljednjem izvještaju objavila da je na taj način 2009. godine ubijeno skoro 650 žena.

Talha Nadim, doktorka u lokalnoj bolnici, je kazala da uzrok smrti Bibijeve tek treba da bude utvrđen.

Žena je stigmatizovana kao “kari”, ili “crna žena”, ako je optužena da je van braka imala seksualne odnose. Njeno ubistvo bilo bi opravdano prema plemenskim običajima. “Karo” je muška verzija.

Bibijeva se zaljubila u svog komšiju, Dilavara, i pobjegla u najveći pakistanski grad Karači ovog mjeseca, kazao je Rabani.

Rođaci rekli da je u pitanju samoubistvo

Njeni rođaci su je ubijedili da se vrati u svoj dom uz obećanje da će joj biti dozvoljeno da se uda za njega.

“Njen otac, stričevi i drugi rođaci su kasnije odbili da ispune njenu želju, jer su rekli da momak dolazi iz niže kaste”, kazao je.

“Ubili su je njeni stričevi i drugi uticajni ljudi kada je odbila da se uda po njihovoj volji”.

Policija je upala u seoski dom Bibijeve nakon dojave jednog seljanina koji je kazao da njeni rođaci govore narodu kako je ona počinila samoubistvo i da su je oni sahranjivali. Rabani je kazao da su Bibin otac, Abdul Madžid, i stric zadržani u pritvoru.