Zvono teško pola tone "misteriozno" ukradeno iz crkve u Venecueli

Crkva koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sagrađena je između 1862. i 1866. na temeljima ranije crkve iz 18. vijeka
1 komentar(a)
crkveno zvono, Foto: Shutterstock.com
crkveno zvono, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2018. 07:34h

Bronzano zvono teško 500 kilograma ukradeno je iz crkve u gradu Kumani samo nekoliko sati do početka Velike nedjelje u Venecueli, vrlo religioznoj zemlji teško pogođenoj ekonomskom krizom.

"Nepoznate osobe ušle su u crkvu svete Ines, u samom centru glavnoga grada države Sukre na sjeveroistoku zemlje i ukrali zvono", navodi se u optužnici.

Crkva koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sagrađena je između 1862. i 1866. na temeljima ranije crkve iz 18. vijeka.

Zvono potiče iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu postavljeno na kamenom postamentu, prenosi agencija Hina.

"Nikako ne možemo dokučiti kako su uspjeli da odnesu zvono. Četiri muškarca ne mogu da ga podignu", čudi se Orlando Ramos, član župe Svete Ines.

Na Cvetnicu kojom je počela Velika nedjelja, sveštenik se molio za lopove kao i za to da vrate zvono crkvi.

Ipak, ne bi se baš moglo reći da je krađa zvona usamljen slučaj u Venecueli. Nevladina organizacija Centar u službi narodne akcije upozorava na nestanak statua i bronzanih ploča zadnjih nekoliko mjeseci po cijeloj Venecueli pogođenoj ekonomskom krizom u kojoj narod trpi nestašicu osnovnih potrepština.

"Svjedočimo procesu razgradnje istorijske baštine u pojedinim gradovima Venecuele gdje ta baština nije zaštićena", kaže ta organizacija.

Bonus video: