Plutajući Monako od 840 miliona eura

Na brodu dugom 152 metra planirano je da se nalaze minijaturne znamenitosti kneževine Monako,a najveću pažnju trebalo bi da privlači replika staze za trke Formule 1 za veliku nagradu Monaka sa tunelom koji ide oko palube.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 09:39h

Britanska kompanija za izgradnju jahti i brodova "Yacht Island Design" planira da sagradi jahtu vrijednu 840 miliona eura koja je već dobila naziv "plutajući Monako".

Na brodu dugom 152 metra planirano je da se nalaze minijaturne znamenitosti kneževine Monako - Kazino Monte Karlo, Hotel Pariz, Kafe Pariz, La Raskase zajedno sa bazenima i teniskim terenima, plesnom dvoranom.

Najveću pažnju na brodu trebalo bi da privlači replika staze za trke Formule 1 za veliku nagradu Monaka sa tunelom koji ide oko palube.

Kako prenosi magazin Forbs dizajneri su najviše ponosni na unutrašnjost broda gdje je smješteno sedam gostinskih apartmana sa vlastitom recepcijom, kupatilima, sobama za presvlačenje, spavaćim sobama i balkonima.

Za budućeg vlasnika je predviđen apartman od 445 kvadratnih metara kvadratnih koji će biti na tri sprata.Direktor "Yacht Island Design" Skot Pokson je kazao da je prezentacijom jahte kompanija htjela da pokaže svoje mogućnosti.

- Za sada je izgradnja jahte samo u planovima. Čekamo potencijalnog kupca koji bi bio spreman da izdvoji novac za naš plutajući Monako - kazao je Pokson.

U tome su uspjeli. No hoće li san postati stvarnost ovisi o tome da li će Yacht Island Design uspjeti pronaći dovoljno bogatu osobu koja će ju željeti.

"Plutajući Monako" ako ikada bude sagrađen sigurno će biti najskuplja jahta na svijetu, ali je i najveća - rekorder među nautičkim ljepoticama je jahta "Eklipsa" ruskog milijardera Romana Abramoviča koja je duga 170 metara.

Bonus video: