SANKCIJE OSTAJU

Vašington pozvao Moskvu da vrati Krim Ukrajini

Pompeo je rekao da SAD ponavljaju svoj "nepokolebljiv stav da je Krim dio Ukrajine i da treba da se vrati pod ukrajinsku kontrolu"
1154 pregleda 3 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

SAD su ponovo danas potvrdile da će njihove sankcije protiv Rusije ostati na snazi dok Moskva ne vrati Ukrajini kontrolu nad Krimom, gotovo pet godina od kada je pripojila to poluostrvo.

"Prije pet godina okupacija ukrajinskog poluostrva Krim od strane Rusije pothranjuje eskalaciju ruske agresije. Svijet nije zaboravio cinične laži koje je Rusija koristila da opravda svoju agresiju i prikrije svoj pokušaj aneksije ukrajinske teritorije", ocenio je državni sekretar SAD Majk Pompeo u saopštenju.

Pompeo je rekao da SAD ponavljaju svoj "nepokolebljiv stav da je Krim dio Ukrajine i da treba da se vrati pod ukrajinsku kontrolu". On je osudio "sve težu represiju koju vodi ruski okupacioni režim".

On je pozvao Moskvu da oslobodi sve Ukrajince koji su zatvoreni zbog svog mirnog protivljenja, kojih prema njemu ima 70.

"SAD će zadržati svoje sankcije prema Rusiji" sve dok ruska vlada ne vrati kontrolu nad Krimom Ukrajini i u potpunosti ne sprovede sporazume iz Minska, potpisane 2015. da se ponovo uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, koji, prema Pompeu, nikad nijesu u potpunosti primijenjeni.

Preporučujemo za Vas