STEŽE SE OBRUČ OKO TRAMPA?

Otkrića o ruskom uticaju na izbore u SAD: Skupa jakna, lažni skupovi i pas

I istragom kojom rukovodi specijalni savjetnik Robert Muler otkrivene su neke nevjerovatne anegdote dok on pokušava da utvrdi da li je Trampov izborni štab 2016. godine sarađivao sa Rusijom kako bi on ušao u Bijelu kuću
2974 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Pitanje: Šta dobijete kada kombinujete ruske agente, terapeutskog psa i jaknu od nojeve kože, koja košta 15 000 dolara? Odgovor: Kriminalnu istragu koja bi mogla odlučiti o sudbini predsjednika Sjedinjenih Država.

Ne može se reći da je tokom mandata Donalda Trampa nedostajalo trenutaka koji su izazivali šok i nevjericu - poput onog kada je bivši vršilac dužnosti šefa FBI, Endrju Mekejb, kazao da bi Tramp mogao biti instrument Rusije.

I istragom kojom rukovodi specijalni savjetnik Robert Muler otkrivene su neke nevjerovatne anegdote dok on pokušava da utvrdi da li je Trampov izborni štab 2016. godine sarađivao sa Rusijom kako bi on ušao u Bijelu kuću.

Neke od tih epizoda liče na rijaliti program, što i nije iznenađujuće imajući u vidu da je Tramp nekada bio zvijezda takve emisije „Šegrt“. Naglašena drama u određenim trenucima djeluje legitimno, ali zapravo uključuje plaćene glumce i reditelje koji upravljaju iza kulisa. Rojters navodi primjer kada je 9. jula 2016. godine Fejsbuk grupa po imenu Ujedinjeni američki muslimani organizovala skup u Vašingtonu u znak podrške demokratskoj kandidatkinji, Trampovoj rivalki, Hilari Klinton. Jedan od učesnika tog skupa držao je transparent na kojem je bila slika Klintonove i natpis: „Mislim da bi Šerijatski zakon bio snažan novi pravac do slobode“.

Bila je to provokativna poruka čiji je cilj bio da se stvori utisak da Klintonova podržava muslimanski zakon koji bi po mišljenju određenih konzervativaca mogao da predstavlja prijetnju po zakon SAD, prenosi britanska agencija.

„Prema riječima američkih tužilaca, ovaj događaj su zapravo osmislili i organizovali ruski agenti kako bi podrili Klintonovu. Moskva je u više navrata odbacila optužbe i zaključke američkih obavještajnih službi da je sprovodila operaciju kako bi uticala na izbore u SAD.

U kriminalnoj optužnici, Mulerov tim navodi da su Rusi osnovali Fejsbuk grupu, organizovali skup i regrutovali nekoga ko će nositi znak. To je bio samo jedan od nekoliko događaja koje je te godine organizovala Agencija za istraživanje interneta (IRA), fabrika trolova iz Sankt Peterburga koju podržava Kremlj koja je potrošila milione dolara kako bi opstruirala demokratski proces u SAD, navodi Rojtres pozivajući se na dokumenta iz Mulerovog kabineta.

Koristeći lažne identitete, zaposleni u toj agenciji preko interneta su organizovali političke skupove u Njujorku, Pensilvaniji, Vašingtonu i Floridi, regrutujući neupućene lokalne aktiviste i, povremeno, zvaničnike Trampove kampanje da im pomognu, kazali su tužioci. Jedan zvaničnik iz Trampove kampanje pristao je da obezbijedi transparente za skup „Marš za Trampa“ koji su Rusi organizovali u junu 2016. u Njujorku i poslali saopštenje za štampu za skup „Dolje Hilari“ mjesec dana kasnije, navodi se u optužnici. Zvaničnik iz izbornog štaba na Floridi pomogao je ruskim organizatorima da izaberu lokacije za skupove u avgustu 2016.

Na jednom od tih skupova pojavila se i osoba prerušena u Klintonovu u kavezu noseći zatvorsku uniformu. Rusi su platili glumca i kavez, kazali su tužioci.

Nakon izbora, ruski agenti organizovali su rivalske skupove u Njujorku - jedan u znak podrške Trampu, jedan protiv njegove pobjede.

Ruska vlada je ove navode odbacila kao apsurdne i ismijala tvrdnju da nekolicina Rusa može da podrije američku demokratiju. Džesi Ferguson, bivši zvaničnik izbornog štaba Hilari Klinton, kazao za Rojters je da su oni mislili da su to legitimni događaji. „Birači nijesu imali načina da utvrde da li je to zaista skup simpatizera ili subverzanata“, kazao je on.

Mada je Muler izgradio reputaciju tužioca koji se ne dozvoljava besmislice, povremeno je ipak povlađivao hirovima svojih svjedoka. Tako se 7. septembra 2018. godine radio voditelj Rendi Krediko pojavio u sudnici sa minijaturnim psom Bjankom, koji mu služi za emotivnu podršku.

Za samoproklamovanog „prljavog igrača“ Rodžera Stouna, ovo je bio loš znak. Prema Mulerovom timu, Stoun je veći dio te godine proveo vršeći pritisak na Kredika da laže o naporima da komuniciraju sa Vikiliksom, internet sajtom koji je objavio mejlove koji su tokom izborne kampanje ukradeni od demokrata.

Stoun i Krediko su u najmanju ruku bili neobičan par. Stoun je bio dugogodišnji republikanski operativac sa tetovažom Ričarda Niksona na leđima koji je decenijama, sa povremenim prekidima, savjetovao Trampa. Krediko je bio bivši komičar i aktivista koji je služio kao posrednik između Stouna i Vikiliksa u finalnim mjesecima kampanje.

Mulerovi dokazi pokazuju da je Stoun tražio od Kredika da usklade priče kada su ih pozivali istražitelji. Krediko se pozvao na Peti amandman kada je pozvan pred Kongres u decembru 2017. Međutim, Krediko je počeo da se predomišlja, što je naljutilo Stouna. U aprilu 2018. godine u mejlu koji su objavili tužioci, Stoun je kazao da će mu „oduzeti psa“ – očigledo misleći na Bjanku.

Pet minuta kasnije Krediko je stigao u sudnicu u Vašingtonu kako bi svjedočio pred Mulerovom velikom porotom. Sa njim je bila Bjanka. Stoun je u januaru optužen da je lagao Kongres i suočio se sa optužnicom koja se velikim dijelom zasnivala na komunikaciji sa Kredikom. On se izjasnio da nije kriv.

Ako je sudeći po Kredikovim objavama na društvenim mrežama, Bjanka se u posljednje vrijeme uglavnom odmara na tepihu sa jugozapadnim motivima.

Zločin u obliku jakne od nojeve kože

Mulerov tim takođe je otkrio raskalašni životni stil bivšeg šefa Trampovog izbornog štaba Pola Manaforta – i njegovo zanemarivanje zakona lobiranja i finansijskih regulativa. Tužioci su slučaj protiv Pola Manaforta prošlog ljeta izgradili i dobili zahvaljujući obilju dokaza koji su uključivali izvještaje iz banaka i druga finansijska dokumenta.

Međutim, jedan dokaz je bio dovoljan da Manaforta osudi u očima javnosti: jakna od kože noja, koja košta 15 000 dolara. „Modni kritičar lista „Vašington post“ kazao je da je jakna „zločin – i bukvalno i simbolično“.

Tužioci su predstavili jaknu kao dokaz raskalašnog životnog stila za koji tvrde da Manafort finansira lažući bankama i krijući više od 16 miliona dolara od poreske službe.

Tužioci su takođe naveli podatke o kupovini u iznosu od 934 000 dolara u radnji orijentalnih tepiha i isplatu od 1,8 miliona za instalaciju kućnog bioskopa. Manafort je naknadno pristao da preda veliki dio imovine, uključujući pet nekretnina i nekoliko bankovnih računa u okviru nagodbe u odvojenom krivičnom slučaju.

Nagodba se međutim nije odnosila na jaknu od nojeve kože i nju je mogao da zadrži, prenosi Rojters

Preporučujemo za Vas