Tramp: Bio bih razočaran ako Kim planira lansiranje rakete

Južnokorejska obavještajna služba ove sedmice saopštila je da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa na zapadu zemlje
799 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da bi bio razočaran nastavi li Sjeverna Koreja testirati oružje i ponovio kako vjeruje u svoje dobre odnose sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom uprkos neuspjehu njihovog drugog samita prošle sedmice.

"Neugodno bih se iznenadio kad bi učinio bilo što što nije u skladu s našim dogovorom. Ali vidjećemo što će se dogoditi", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući. "Bio bih jako razočaran kad bi bilo testiranja."

Tramp je to komentarisao nakon što je južnokorejska obavještajna služba ove sedmice saopštila da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa na zapadu zemlje, prenosi Hina.

Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je i o novim aktivnostima u fabrici u Sanumdongu u blizini Pjongjanga u kojoj su proizvedene prve sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete koje mogu dosegnuti SAD.

Stručnjaci: Sjeverna Koreja bi mogla pripremati lansiranje rakete

U petak je američki nacionalni radio citirao stručnjake iz kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Midlberi, prema kojima satelitski snimci Sanumdonga od 22. februara pokazuju da bi Sjeverna Koreja mogla pripremati lansiranje rakete ili svemirske rakete.

Jedan od stručnjaka Džefri Luis rekao je da su aktivnosti na ta dva mjesta "vjerovatno povezane", dok drugi stručnjaci, među kojima su Džoel Vit iz 38 Nort i Majkl Eleman iz Međunarodnog instituta za strateške studije, nisu uvjereni u taj zaključak.

Bonus video: