Srušio se avion Etiopijan erlajnsa, poginulo 157 ljudi: Među stradalima i državljanin Srbije

Pilot je prijavio je da je imao teškoće i zatražio je da se vrati u Adis Abebu, saopštila je aviokompanija
18684 pregleda 9 komentar(a)
Avion Etiopijan erlajnsa, Foto: Reuters
Avion Etiopijan erlajnsa, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2019. 10:10h

Niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživio pad putničkog aviona Etiopijan erlajnsa na letu ET 302 iz Adis Abebe za glavni grad Kenije, Najrobi.

To je saopštila etiopska nacionalna televizija, pozivajući se na izvor iz avio-kompanije.

Među stradalima su državljani više od 30 zemalja, a u nesreći je poginuo i jedan državljanin Srbije, saopšteno je iz avio-kompanije.

Mnistarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je Tanjugu da je u avionskoj nesreći u Etiopiji stradao jedan državljanin Srbije.

Tanjug navodi da Ministarstvo nije navelo njegovo ime, ali da mediji prenose da je, kako se sumnja, u pitanju Đorđe Vdović (54).

Kako se navodi, Vdović je bio zaposlen u Svjetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama. Pored srpskog pasoša, uz sebe je imao i službenu putnu ispravu UN.

Poginula su 32 državljanina Kenije, 18 Kanađana, devetoro Etiopljana, po osmoro Italijana, Kineza i Amerikanaca, po sedmoro Francuza i Britanaca, šestoro Egipćana, petoro Holanđana, četvoro Indijaca i Slovaka, po troje iz Austrije, Švedske i Rusije, po dvoje Marokanaca, Španaca, Poljaka i Izraelaca.

U nesreći je stradao i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Togoa, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četvoro putnika imalo je dokumenta Ujedinjenih nacija i njihova nacionalnost nije zasad poznata.

Pilot je prijavio je da je imao teškoće i zatražio je da se vrati u Adis Abebu, saopštila je aviokompanija.

"Pilot je pomenuo teškoće i htio je da vrati avion. Zatražio je dozvolu koju je dobio", izjavio je predstavnik aviokompanije na konferenciji za novinare.

Nesreća se dogodila jutros u 8.44 časova blizu grada Bišoftu, 62 kilometra jugoistočno od Adis Abebe, potvrđeno je ranije iz avio-kompanije, a kako je prenio Rojters.

Iz avio-kompanije su kazali da se radi o avionu Boing 737-800 MAX, registarskih oznaka ET-AVJ.

Međutim, navodi Rojters, model aviona sa tim brojem ne postoji. Više stranica koje se bave vazduhoplovstvom su identifikovale model kao 737 Max 8. Takav avion se srušio u Indoneziji u oktobru prošle godine, kada je stradalo 189 ljudi.

Iz kabineta predsjednika vlade Etiopije Abija Ahmeda saopšteno je na Tviteru da je premijer uputio saučešće porodicama stradalih.

AP navodi da je avion koji se srušio bio nov i da je u Etiopiju stigao sredinom novembra 2018, a sajt za praćenje letova "Flajtradar24" navodi da je letjelica imala "nestabilnu vertikalnu brzinu" nakon polijetanja.

Na spisku koji je u međuvremenu objavila kompanije Etiopijen Erlajns na sajtu i zvaničnom Tviter nalogu takođe je objavljeno da je među poginulima jedan državljanin Srbije.

MSP: Stradao srpski državljanin,saučešće porodicama

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je danas da je među stradalima u avionskoj nesreći Etiopijan erlajnsa bio i jedan državljanin Srbije i izrazilo saučešće porodicama nastradalih.

U saopštenju se navodi da je povodom nesreće u kojoj je stradalo 157 putnika i članova posade, kada se avion jutros šest minuta po polijetanju sa aerodroma u Adis Abebi srušio, ambasada Ambasada Srbije u kontaktu s nadležnim institucijama Etiopije.

Francuska otvorila istragu pada aviona

Parisko tužilaštvo otvorilo je danas istragu pada aviona Etiopijan erlajnsa u Etiopiji pošto je među 157 poginulih putnika i članova posade bilo francuskih državljana.

Tužilaštvo je objavilo odluku o pokretanju istrage bez navođenja detalja. To je standardna procedura u slučaju smrti francuskih državljana u inostranstvu, navodi Asošiejted pres.

Francuska vlada je objavila da je medju žrtvama pada aviona osam Francuza i otvorila krizni centar za porodice žrtava. Etiopijan erlajns je saopštio da je poginulo sedam Francuza, a za sada nije poznato zašto postoji razlika u broju stradalih.

Takođe, francuska agencija za vazdušne nesreće saopštila je da će najvjerovatnije učestvovati u istrazi koju će voditi Etiopija zato što je francuska kompanija Safran zajedno s Dženeral elektrikom proizvodila motore za Boingove avione.

Bonus video: