MUHAMED IŠTAJEH ĆE FORMIRATI NOVU VLADU

Dugogodišnji savjetnik Abasa novi palestinski premijer

Ištajeh je ekonomista obrazovan u Velikoj Britaniji i jedan od najviših zvaničnika u Abasovom pokretu Fatah, te učesnik ranijih pregovora s Izraelom
714 pregleda 1 komentar(a)
Ištajeh i Abas, Foto: Reuters
Ištajeh i Abas, Foto: Reuters

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas izabrao je dugogodišnjeg savjetnika, Muhameda Ištajeha da bude novi palestinski premijer, što se smatra korakom koji će produbiti jaz s islamskim ekstremitičkim Hamasom.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) javila je da je “ predsjednik Abas dao Muhamedu Ištajehu mandat da formira novu vladu”.

Ištajeh se zalaže za pregovore o miru s Iraelom i oštar je kritičar Hamasa koji vlada pojasom Gaze od 2007. godine. On je ekonomista obrazovan u Velikoj Britaniji i jedan od najviših zvaničnika u Abasovom pokretu Fatah, te učesnik ranijih pregovora s Izraelom.

Međunarodno priznata Palestinska uprava u kojoj dominira umjereniji Fatah vlada drugom palestinskim teritorijom Zapadnom obalom, otkako je rivalski Hamas silom preuzeo kontrolu u Gazi, pobjedivši snage lojalne Fatahu.

Postavljenje Ištajeha odražava neuspjeh dugogodišnjih napora da se pomire Fatah i Hamas. Ištajeh će zamijeniti Ramija Hamdalaha koji je bio zadužen za vladu jedinstva osnovanu prije skoro pet godina u cilju da se postigne pomirenje te dvije najveće palestinske frakcije.

Napori na pomirenju nisu daleko odmakli, a propali su prije godinu dana kada je na putu u pojasu Gaze kojim je prolazio konvoj vozila u kojem je bio Hamdalah podmetnuta bomba. Hamdalah je svoju ostavku najavio u januaru.

Pošto nije bilo rezultata u nastojanjima za pomirenje Abas je smanjio finansijsku podršku pojasu Gaze čime je još više pogoršana ionako teška ekonomska situacija na toj teritoriji koja je pod izraelskom i egipatskom blokadom. Izrael tvrdi da je cilj blokade sprječavanje naoružavanja Hamasa.

Očekuje se da Ištajeh sada formirati novu vladu od pristalica Fataha i da će se usredsrediti samo na Zapadnu obalu koja je takođe u finansijskoj krizi jer su SAD, glavni donator, uskratile milione dolara pomoći otkako je američki predsjednik Donald Tramp.

Takav potez se opravdava oklijevanjem Palestinaca da obnove mirovne pregovore. Palestinci su prekinuli kontakte sa SAD nakon što je Tramp u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Oni su takođe unapijred odbacili kao neobjektivan mirovni plan koji SAD već dugo najavljuju.

Palestinska uprava je uz to nedavno najavila da neće više primati novac od poreza koji Izrael ubire u njeno ime, jer je ta zemlja tu sumu umanjila za novčana davanja porodicama ubijenih palestinskih napadača i onih koji služe zatvorsku kaznu zbog napada na Izraelce. Novi palestinski premijer je doktorirao na Univerzitetu Saseks. On je, između ostalog, bio ministar javnih radova, a trenutno predsjedava Palestinskim ekonomskim savjetom za razvoj i obnovu koji radi sa međunarodnim donatorima na razvojnim ekonomskim projektima na palestinskim teritorijama.