Buteflika se povinovao zahtjevu učesnika protesta: Neće se kandidovati za predsjednika Alžira

Buteflika ie za novog premijera imenovao dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nuredina Beduija, bliskog njegovom bratu, i ovlastio ga da formira novu vladu.
739 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protsta protiv kandidature Buteflike, Foto: Reuters
Detalj sa protsta protiv kandidature Buteflike, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2019. 19:54h

Predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika danas se povinovao zahtjevu učesnika masovnih protesta i obećao da se neće kandidovati za peti mandat na čelu zemlje, poslije 20 godina na mjestu predsjednika.

U pismu upućenom alžirskom narodu, koje je objavila državna agencija APS, Buteflika je naveo da će biti odloženi predsejdnički izbori zakazani za 18. april i obećao da će imenovati novu vladu koja će organizovati izbore, navodi Asošiejted pres.

APS je potom javila da je Buteflika imenovao za novog premijera dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nuredina Beduija, bliskog njegovom bratu, i ovlastio ga da formira novu vladu.

Bedui će na mjestu premijera zamijeniti Ahmeda Ujahiju.

Buteflika je u pismu kazao i da planira da imenuje "nacionalnu konferenciju" čiji će zadatak biti da odredi novi datum izbora i da napiše novi ustav. Nije naveo mogući datum novih izbora.

Kao razlog da se ne kandiduje ponovo, Buteflika (82) je naveo svoje zdravstveno stanje i godine.

On je 2013. imao moždani udar i poslije toga se rijetko pojavljivao u javnosti.

Buteflika je prethodnih nedjelja suočen s masovnim protestima građana koji su zahtijevali da odustane od kandidature za novi petogodišnji predsjednički mandat.

U Alžiru je danas nastavljen generalni štrajk, započet juče u znak protesta zbog Buteflikine kandidature na predsjedničkim izborima.

Bonus video: