Jurio ubicu „naoružan” apartom za kartice

Kada je shvatio da je džamija napadnuta, Aziz je potrčao prema napadaču, uzevši aparat za kreditne kartice kao improvizovano oružje
4878 pregleda 0 komentar(a)
Očevici kažu da je Abdul Aziz odvratio napadača, Foto: Reuters
Očevici kažu da je Abdul Aziz odvratio napadača, Foto: Reuters

Dok Novozelanđani pokušavaju da se izbore sa šokom i bolom nakon masakra u Krajstčerču, pojavljuju se priče o herojskim djelima uključujući i onu o vjerniku koji je otjerao napadača naoružan samo aparatom za kreditne kartice.

U napadu u Krajstčerču stradalo je 50 osoba a desetine su ranjene. Brenton Tarant, 28, optužen je za ubistvo a policija je saopštila da će podići i nove optužnice.

Međutim, policija i očevici kažu da je drugi napad spriječio 48-godišnji Abdul Aziz rođen u Avganistanu.

„Imao je na sebi vojničku odjeću. Nijesam bio siguran da li je dobar ili loš. Kada me je opsovao. znao sam da nije dobar”, kazao je Aziz u intervjuu za Rojters.

Kada je shvatio da je džamija napadnuta, Aziz je potrčao prema napadaču, uzevši aparat za kreditne kartice kao improvizovano oružje.

Napadač je krenuo prema autu i uzeo drugo oružje. Aziz kaže da ga je gađao aparatom za kartice i sakrio se između automobila kada je napadač otvorio vatru. Zatim je uzeo oružje koje je napadač odbacio i pritisnuo okidač, ali nije bilo municije. Aziz kaže da se napadač vratio u džamiju i da je on krenuo za njim.

„Kada me je vidio sa oružjem, krenuo je da bježi prema autu. Pojurio sam ga”, kazao je. „Sjeo je u auto. Opsovao me i otišao”.

Aziz kaže da je četvoro njegove djece bilo sa njim u džamiji kada se dogodio napad. Skoro 100 muslimanskih vjernika koji su se krili u džamiji za vrijeme masakra prošli su bez povreda. „Kada sam se vratio u džamiju, vidio sam da su svi uplašeni i da se kriju”, kazao je Aziz.

„Rekao sam im da su bezbjedni i da je otišao. Onda su svi počeli da plaču”.

Aziz je iz Kabula u Avganistanu, a u Krajstčerč je došao prije dvije i po godine gdje ima radnju za prodaju namještaja.

Bonus video: