PRVI PUT TRI GRADA NA ČELU

Ekonomist: Pariz, Hongkong i Singapur najskuplji na svijetu

Pariz je od 2003. godine među deset najskupljih gradova i „ekstremno skup“ je za život, navodi autor izvještaja
1880 pregleda 0 komentar(a)
Pariz, Foto: Shutterstock
Pariz, Foto: Shutterstock

Najskuplji gradovi na svijetu su Pariz, Hongkong i Singapur, koji na listi časopisa „Ekomonist“ dijele prvo mjesto. To je prvi put da u 30 godina dugoj istoriji anketiranja koje sprovodi list tri grada dijele prvu poziciju.

U anketi se upoređuju cijene svakodnevnih namirnica, poput hljeba, zatim se prati da li su cijene rasle ili opadale i porede se sa troškovima života u Njujorku, koji se koristi kao referentna vrijednost. Upoređivani su uslovi u 133 grada širom svijeta.

Pariz je od 2003. godine među deset najskupljih gradova i „ekstremno skup“ je za život, navodi autor izvještaja, prenosi BBC.

Prosječna cijena ženske frizure, na primjer, u Parizu košta 119,04 dolara, u poređenju sa 73,97 dolara u Cirihu i 53,46 dolara u japanskom gradu Osaki.

„Evropski gradovi imaju najveće troškove domaćinstva, lične njege, rekreacije i zabave, a Pariz je u ovim kategorijama dobar predstavnik“, navodi autor.

Iza Singapura, Pariza i Hongkonga su Cirih, Ženeva, Seul, Kopenhagen, Osaka, Seul, Njujork, Tel Aviv i Los Anđeles, prenosi Tanjug.

Preporučujemo za Vas