Tramp: Vrijeme je da SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

Tramp je svoj stav o Golanu izrazio u vrijeme posjete državnog sekretara SAD Majka Pompea Izraelu u okviru njegove turneje po regionu i u jeku izraelske izborne kampanje
2414 pregleda 2 komentar(a)
tRAMP, Foto: Carlos Barria/Reuters
tRAMP, Foto: Carlos Barria/Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je danas na Tviteru da je vrijeme da SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, okupiranoj u ratu 1967. godine.

"Nakon 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni koja je od ključnog strateškog i bezbjednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost", napisao je Tramp.

Američki lider će se u ponedjeljak i u utorak naredne nedjelje sastati u Vašingtonu s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, najavila je u srijedu Bijela kuća.

Izraelski mediji su danas nagovijestili mogućnost američkog priznanja suvereniteta Izraela nad Golanom tokom te Netanjahuove posjete.

Tramp je svoj stav o Golanu izrazio u vrijeme posjete državnog sekretara SAD Majka Pompea Izraelu u okviru njegove turneje po regionu i u jeku izraelske izborne kampanje.

Posjeta Pompea i Netanjahuovi sastanci sa Trampom u Izraelu se smatraju se znakom podrške uoči tih izbora. Pompeo je međutim rekao da njegova posjeta nema veze s politikom, prenio je AP.

On je došao da između ostalog razgovara o nastojanjima za izvoz prirodnog gasa iz Sredozmenog mora u Evropu.

Izrael je 1981. anektirao Golan koji je osvojio od Sirije, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Predsjednik izraelskog parlamenta, Kneseta, Juli Edelštajn je pohvalio SAD zbog Trampove ocjene.

On je podsjetio da je Kneset prije 38 godina usvojio zakon o proširenju suvereniteta Izraela nad Golanom.

Izraelski ministar finansija Moše Kahlon je rekao da je to važno dostiguće za državu Izrael, a i ostali izraleski zvaničnici su pohvalili potez američkog predsjednika, prenijeli su izraelski mediji.

Bonus video: