EU jednoglasno odbila Trampovo priznanje Golanske visoravni kao izraelske

Predsjednik SAD Donald Tramp je u ponedjeljak u Bijeloj kući u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua potpisao dekret o priznanju izmijenivši tako poluvjekovnu politiku SAD na Bliskom istoku, prenijeli su izraelski mediji
1960 pregleda 5 komentar(a)
Golanska visoravan, Foto: Reuters
Golanska visoravan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2019. 17:13h

Zemlje članice Evropske unije (EU) danas su jednoglasno odbile priznanje SAD izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, ocijenivši da izmjena dugotrajne američke spoljne politike nije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Pozicija Evropske unije u odnosu na status Golanske visoravni se nije promijenila. U skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti 242 i 497 Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni", navedeno je u saopštenju odjeljenja za spoljnu politiku EU.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u ponedjeljak u Bijeloj kući u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua potpisao dekret o priznanju izmijenivši tako poluvjekovnu politiku SAD na Bliskom istoku, prenijeli su izraelski mediji.

SAD su prva zemlja koja je priznala izraelski suverenitet nad Golanom, koji je osvojen od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. i anektiran 1981. godine.

Ostali dio međunarodne zajednice smatra tu stratešku teritoriju okupiranom.

Bonus video: