Kralj oduzeo odlikovanja Šinavatri

Kraljeva naredba je donesena manje od nedjelju dana nakon spornih izbora, dok stranka naklonjena Taksinu pokušava da formira „demokratski front” protiv stranke koja želi da na vlasti održi vođu vojnog udara 2014
4007 pregleda 5 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn oduzeo je kraljevska odlikovanja zbačenon premijeru Taksinu Šinavatri, pokazuje dokument koji je juče objavljen u tajlandskom službenom listu.

Kraljeva naredba je donesena manje od nedjelju dana nakon spornih izbora, dok stranka naklonjena Taksinu pokušava da formira „demokratski front” protiv stranke koja želi da na vlasti održi vođu vojnog udara 2014.

U dokumentu u službenom listu se navodi da kralj oduzima odlikovanja zbog presude Taksinu 2008. kojom je proglašen krivim za korupciju i njegovog bjekstva iz zemlje, što je „veoma neprikladno ponašanje”, prenio je Rojters.

Kralj je prošle subote takođe izdao neočekivano saopštenje uoči izbora 24. marta, prisjetivši se komentara svog pokojnog oca o potrebi da se „dobri ljudi” postave na vlast, a „loši ljudi” spriječe da...stvaraju haos”.

Bonus video: