Libijski komandant Kalifa Hifter naredio snagama da krenu na Tripoli

Hifter je pozvao svoje snage da uđu u Tripoli mirno i samo da dignu oružje pred onima koji, kako je rekao "traže nepravdu i više vole konfrontaciju i borbe"
836 pregleda 1 komentar(a)
Kalifa Hifter, Foto: Reuters
Kalifa Hifter, Foto: Reuters

Libijski vojni komandant Kalifa Hifter danas je naredio svojim snagama da krenu na Tripoli, gdje se nalazi vlada koju podržavaju Ujedinjene nacije, izazivajući strahovanje o mogućem sukobu rivalskih oružanih grupa.

Njegov audio snimak objavljen je preko interneta u isto vrijeme kada je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji se nalazi u posjeti zemlji izrazio strahovanje o novim sukobima.

Hifter koji je komandant takozvane Libijske nacionalne vojske sa sjedištem na istoku zemlje opisao je kretanje svojih trupa kao pobjednički marš "da prodrma zemlju pod nogama nepravedne grupe".

Hifter je pozvao svoje snage da uđu u Tripoli mirno i samo da dignu oružje pred onima koji, kako je rekao "traže nepravdu i više vole konfrontaciju i borbe".

On je takođe pozvao svoje snage da ne pucaju na nenaoružane civile.

"Oni koji polože oružje su sigurni, oni koji podignu bijelu traku su sigurni", rekao je on.

Tripoli je pod kontrolom slabe vlade nacionalnog jedinstva koju podružavaju UN i njoj pripojenih milicija. Oni su rivali administracije na istoku i Hifterovoj vojsci.

Hifterova poruka data je dan pošto su se njegove snage približile Tripoliju i zauzele grad Garjan, 50 kilometara istočno od Tripolija bez mnogo borbe.

Njegova objava o kretanju na Tripoli takođe je data nekoliko dana prije najavljene konferencije pod pokroviteljstvom UN čiji cilj je da se premoste razlike između raznih frakcija u Libiji i odredi mapa puta za nove izbore i prekine podijeljenost zemlje.

Od kada je smenjen Gadafi 2011. godine Libija je zapala u haos sa dvije suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i za kontrolu naftnih polja.

Bonus video: