Gutereš napušta Libiju, strahuje od obnavljanja sukoba

826 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš sa Haftarom, Foto: Reuters
Gutereš sa Haftarom, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2019. 21:12h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao se danas u Libiji sa komandantom Kalifom Haftarom čije snage su krenule u ofanzivu sa namjerom da zauzmu glavni grad Libije, Tripoli, gdje je sjedište rivalske vlade i njoj vjernih milicija.

Savjet bezbjednosti UN večeras treba hitno da se sastane na zahtjev Velike Britanije da razgovara o situaciji u toj zemlji, gdje prijeti ponovno razbuktavanje sukoba. Iz svjeta su stigli pozivi objema stranama na uzdržanost.

Gutereš se juče sastao u Tripoliju sa libijskim premijerom Fajezom al Saradžom, šefom vlade Nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica, a danas u Bengaziju na istoku zemlje sa Saradžovim glavnim rivalom Haftarom. Cilj tih sastanaka je da se izbjegne vojna konfrontacija, prenijela je agencija Frans pres.

Gutereš je na kraju dvodnevne posjete Libiji rekao da odlazi iz zemlje "teška srca i sa dubokom zabrinutošću", prenosi agencija AP.

"I dalje se nadam ako je moguće da se izbjegne oružana konfrontacija u tripliju. Ujedinjene nacije ostaju na raspolaganju da olakšaju svako političko rješenje", rekao je Gutereš.

Snage vjerne Haftaru, komandantu samoproglačene Libijske nacionalne vojske sa sjedištem na istoku zemlje, juče su pokrenule ofanzivu na Tripoli gdje je sjedište Saradžove vlade Nacionalnog jedinstva.

Saradž je naredio svojim snagama kontraofanzivu protiv Haftarovih snaga.

Haftarove snage su napredovale ka glavnom gradu ali su jutros u zoru potisnute poslije kratkog okršaja 27 kilometara zapadno od Tripolija, rekli su bezbjednosni izvori. One su zadržale na do sada zauzetim položajima oko gradova Garian i Al Asaba, oko sto kilometara jugozapadno od Tripolija.

Čim je juče Haftar najavio da njegove snage kreću na Tripoli, snage za zaštitu Tripolija, koalicija milicija vjernih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva, najavile su kontraofanzivu.

Nova eskalacija uslijedila je uoči nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN koja treba da se održi sredinom aprila u Gadamesu, na jugoistoku Libije. Na konferenciji treba da se napravi mapa puta za održavanje izbora da bi zemlja izašla iz ćorsokaka.

Snage vezane za Haftara kontrolišu pored istoka Libije i djelove velike pustinjske oblasti na jugu, i jedno od najvećih naftnih polja u zemlji Al Šara.

Bonus video: