Libijsko ministarstvo: Najmanje 30 stradalih u sukobima

BBC javlja da su neke zemlje počele da evakuišu svoje državljane
589 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od pripadnika Haftarove armije, Foto: Reuters
Jedan od pripadnika Haftarove armije, Foto: Reuters

Najmanje 30 osoba je poginulo, a 50 je ranjeno u sukobima u blizini Tripolija, novi je bilans sukoba koji je sinoć objavilo ministarstvo zdravlja Libije.

U izjavi za televiziju Libija al Ahrar ministar zdravlja Ahmid Omar rekao je da među nastradalima ima i nekoliko civila, ali nije precizirao broj. Sa druge strane, Libijska nacionalna vojska komandanta Haftara u subotu je javila da oni imaju 14 mrtvih. BBC javlja da su neke zemlje počele da evakuišu svoje državljane.

Pobunjeničke snage na čelu s komandantom Kalifom Haftarom, koje kontrolišu istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu u namjeri da osvoje Tripoli.

Predsjednik međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tripoliju Fajez Al-Saradž optužio je Haftara za pokušaj državnog udara i upozorio da će pobunjenicima biti pružen snažan otpor, prenosi Tanjug.

Žestoke borbe vodile su se juče blizu Tripolija između Haftarovih paravojnih snaga koje žele da zauzmu glavni grad Libije i snaga Saradžove Vlade nacionalnog jedinstva, uprkos međunarodnim pozivima za prekid neprijateljstava.

Borbe su se vodile juče južno od Tripolija posebno u Vadi Rabiju, oko međunarodnog aerodroma, objekta koji se ne koristi od kada je uništen u borbama 2014. godine.

Haftarove snage juče su objavile da su sprovele svoj prvi vazdušni napad na južno predgrađe Tripolija dok su snage vjerne vladi u Tripoliju izvršile svoj prvi vazdušni udar prethodnog dana.

Vašington je pozvao da se odmah prekine Haftarova ofanziva. Međutim velike sile nisu uspjele da se slože u UN oko zajedničkog stava u odnosu na libijsku krizu. Ofanziva u koju su krenule Haftarove snage koje drže istok zemlje obilježava vidno pogoršanje odnosa između dvije strane koje se bore za vlast u zemlji.

Misija UN u Libiji izdala je hitan apel za dvosatno primirje u nedjelju u predgrađu Tripolija da bi se omogućila evakuacija ranjenih i civila zbog vojne eskalacije, međutim, primirja nije bilo.

Libija je pogođena nasiljem i političkom nestabilnošću od 2011. godine kada je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi.

U zemlji vladaju dve vlade, jedna je međunarodno priznata, ona je u Tripoliju, a drugu, u Bengaziju, predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske general Kalifa Haftar.

Bonus video: