Sudija blokirao Trampovu odluku o vraćanju tražilaca azila u Meksiko

Odluka američkog okružnog sudije Ričarda Siborga u San Francisku stupa na snagu u petak i privremena blokada biće primijenjena širom SAD
236 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki sudija danas je privremeno stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trampa o povratku tražilaca azila u Meksiko gdje bi trebalo da čekaju rješenje svog slučaja, čime je zaustavio program koji je vlada planirala proširiti kako bi zaustavila priliv migranata.

Odluka američkog okružnog sudije Ričarda Siborga u San Francisku stupa na snagu u petak i privremena blokada biće primijenjena širom SAD, piše Hina.

U tvitu u kasnim večernjim satima Tramp je napisao: "Okružni sudija je upravo odlučio da je Meksiko previše opasan za migrante. To nije fer za SAD. OVO JE IZVAN KONTROLE."

Program se počeo primjenjivati u janaru, te je za cilj imao usporiti sve veći priliv migranata, od kojih su mnoge porodice iz Centralne Amerike pristigle u najvećem migrantskom talasu u posljednjoj deceniji.

"Protokol zaštite migranata"

Trampova administracija poručila je prošle sedmice da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovu zahtjevu za azilom. Program ima naziv Protokol zaštite migranata (MPP).

Vlada tvrdi da je MPP potreban jer mnogi tražioci azila provode godine živeći u SAD i nikada se ne pojavljuju na saslušanju na sudu prije nego im je odbijen azil te imigracijski sudija naredi njihovu deportaciju.

Sudija Siborg je rekao kako toj odluci manjka zaštita za migrante od opasnosti za njihov život ili slobodu.

Podaci ministarstva pravde pokazali su da se većina migranta ipak pojavi na svom saslušanju, iako su posljednjih godina u porastu sudske odluke o azilima donesene u odsustvu tražilaca.

Bonus video: