Sudan: Vojska tvrdi da ne namjerava da dugo vlada, građani nastavili proteste

General-pukovnik Omar Zein Abedin rekao je novinarima da vojska želi da "vodi zemlju naprijed" i da bude "sredstvo promjene" i dodao da će armija biti na čelu zemlje samo dok bude potrebna
409 pregleda 0 komentar(a)
Građani na protestima, Foto: Reuters
Građani na protestima, Foto: Reuters

Vojska Sudana je danas saopštila da nema ambiciju da dugo vlada zemljom i da je hapšenjem dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Omara al Bašira odgovorila na zahteve građana koji su demonstrirali protiv njegove vladavine.

General-pukovnik Omar Zein Abedin rekao je novinarima da vojska želi da "vodi zemlju naprijed" i da bude "sredstvo promjene" i dodao da će armija biti na čelu zemlje samo dok bude potrebna.

Abedin, član vojne prelazne vlade koja je juče preuzela kontrolu nad zemljom, rekao je i da nova vojna vlast neće izručiti Bašira Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, već da će mu biti suđeno u Sudanu.

Međunarodni krivični sud je optužio Bašira za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i za genocid nad pobunjenicima u sudanskom regionu Darfur.

Bašir, koji je 30 godina bio na čelu države, nalazi se u pritvoru, kao i najviši zvaničnici njegove vlade, uključujući dojučerašnjeg potpredsjednika zemlje, kazao je Abedin.

Demokratski orijentisani građani Sudana, koji su gotovo četiri mjeseca protestovali tražeći Baširovu ostavku, nastavili su danas s demonstracijama zahtijevajući civilnu vladu.

Hiljade demonstranata ostale su tokom noći i jutra ispred sjedišta vojske u glavnom gradu Kartumu, uprkos noćnom policijskom času koji je armija uvela poslije jučerašnjeg hapšenja Bašira.

Organizatori protesta su saopštili da će nastaviti s demonstracijama jer se ne slažu s namjerom vojske da upravlja zemljom u naredne dvije godine.

Za sada nije jasno da li će se vojska suprotstaviti demonstrantima.

Demonstranti su danas bili dobro raspoloženi, svirali su muziku i tražii odlazak ministra odbrane Avada Mohameda Ibna Oufa koji je juče na državnoj televiziji objavio da je vojska zbacila Bašira s vlasti.

Ibn Ouf, koji se nalazi na crnoj listi SAD zbog genocida u Darfuru, položio je zakletvu kao šef vojne prelazne vlade koja je preuzela vlast u zemlji.

Bonus video: