Kim Džong Un spreman za treći samit sa Trampom

"Strpljivo ćemo čekati do kraja godine da SAD donese tu hrabru odluku", dodao je lider Sjeverne Koreje
305 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un izrazio je spremnost za treći sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom pod uslovom da Vašington dođe za pregovarački sto sa "dobrim stavom", javila je danas sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je rekao da će sačekati kraj godine da bi "SAD donijele hrabru odluku" o novom sastanku.

Drugi samit Trampa i Kima krajem februara u Hanoju završen je bez dogovora zbog nesuglasica oko ukidanja sankcija koje traži Sjeverna Koreja.

Tramp je rekao da je Pjongjang zatražio ukidanje svih sankcija uvedenih zbog zabranjenog nuklearnog i balističkog programa, dok je Sjeverna Koreja saopštila da je na drugom samitu tražila djelimično ukidanje tih sankcija.

"Spremni smo za još jedan pokušaj ako SAD predlože organizovanje trećeg samita sa dobrim namjerama i uzajamno prihvatljivim uslovima", rekao je Kim u govoru u parlamentu.

Kim je dodao da njegov lični odnos sa Trampom ostaje jak navodeći da mogu jednom drugom da upućuju pisma kada god to žele.

"Strpljivo ćemo čekati do kraja godine da SAD donese tu hrabru odluku", dodao je lider Sjeverne Koreje.

Na prvom samitu 12. juna u Singapuru, njih dvojica su postigli dogovor o denuklearizaciji korejskog poluostrva, ali su formulacije u zajedničkoj deklaraciji ostale nejasne tako da ih obje strane tumače različito.

Bonus video: