VLASTI U PJONGJANGU BOJKOTOVALE CEREMONIJU GODIŠNJICE SAMITA

Sjeverna Koreja upozorava na rastuću opasnost od rata: SAD vrše pritiske na Južnu Koreju

U saopštenju koji je objavila zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, Komitet za mirnu reunifikaciju zemlje, zadužen u Sjevernoj Koreji za odnose sa Jugom, pozvao je Seul da aktivnije radi na poboljšanju odnosa.
798 pregleda 0 komentar(a)
Sa godišnjice obilježavanja samita, Foto: Reuters
Sa godišnjice obilježavanja samita, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja upozorila je danas na rastuću opasnost od rata u saopštenju povodom prve godišnjice istorijskog samita između vođa Sjeverne i Južne Koreje, obilježne na ceremoniji koji su vlasti u Pjongjangu bojkotovale.

U dugom saopštenju koji je objavila zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, Komitet za mirnu reunifikaciju zemlje, zadužen u Sjevernoj Koreji za odnose sa Jugom, pozvao je Seul da aktivnije radi na poboljšanju odnosa.

"U toku je stvaranje ozbiljne situacije koja bi mogla da dovede do vraćanja na prošlost i do rizika od predstojeće katastrofe zbog rastuće opasnosti od rata", navelo je to tijelo. Kako se ocjenjuje, za takvu situaciju su odgovorni pritisci koje SAD vrše na Južnu Koreju.

U tom kontekstu Pjongjang nije odgovorio na poziv koji mu je ove nedjelje upućen iz Seula da učestvuje na današnjoj ceremoniji obilježavanja prvog samita sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una i južnokorejskog predsjednika Mun Dža-ina koji je održan tačno prije godinu dana.

Ceremonija je održana u pograničnom selu Panmundžon, u demilitarizovanoj zoni koja na pola dijeli Korejsko poluostrvo, gdje je održan prvi samit sjevernokorejskog i južnokorejskog vođe.

Oko 500 ljudi među kojima su diplomate i južnokorejski zvaničnici slušali su južnokorejske, kineske, američke i japanske muzičare.

"Ovo je novi put i treba njime da krenemo svi zajedno, treba ponekad čekati da nas sustignu oni koji napreduju sporije", navodi se u video pourci južnokorejskog predsjednika koji nije bio danas na ceremoniji u Panmundžonu.

Poslije dvije godine rasta tenzija koje su dovele Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, 2018. godina obilježena je izuzetnim zbližavanjem dvije Koreje.

To je ilustrovano susretom 27. aprila južnokorejskog predsjednika Muna izabranog 2017. koji brani ideju dijaloga sa Sjeverom i Kim Džong Una.

Taj susret je otvorio put ka prvom samitu između sjevernokorejskog vođe Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa u junu u Singapuru.

Međutim, godinu dana kasnije nije ostvaren nikakav napredak oko ključnog pitanja nuklearnog i balističkog arsenala Sjeverne Koreje. Diplomatski proces izgleda da je potpuno u zastoju od neuspjeha drugog samita Kima i Trampa u februaru u Hanoju.

U nedavno održanom govoru pred Vrhovnom narodnom skupštinom u Pjongjangu Kim je istupio protiv Južne Koreje navodeći da ona ne treba da se predstavlja kao posrednik ili neko ko interveniše između SAD i Sjeverne Koreje.

Preporučujemo za Vas