PORUČIO IM DA "NE POMAŽU"

Tramp kritikovao Evropu jer odbija prihvatiti Isilovce iz Sirije

"1800 Isilovih zatvorenika zarobljeno je u našim završnim bitkama za stopostotno uništenje kalifata u Siriji", kazao je američki predsjednik
666 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp oštro je danas kritikovao Evropljane jer odbijaju primiti svoje državljane koji su se borili na strani danas poražene Islamske države.

"Evropske zemlje nimalo ne pomažu, iako je ovo umnogome učinjeno za njihovu dobrobit. Odbijaju primiti zatvorenike koji su njihovi državljani", napisao je Tramp na Tviteru.

"1800 Isilovih zatvorenika zarobljeno je u našim završnim bitkama za stopostotno uništenje kalifata u Siriji", dodao je Tramp.

Ti su zatvorenici u logorima kojima upravljaju Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF), a one su bile glavna saveznica međunarodne koalicije u ratu protiv ISIL-a. Sjedinjene Američke Države proglasile su teritorijalni poraz ISIL-a ove godine nakon velikih bitaka u ratu koji je počeo prije pet godina.

Kurdski zvaničnici mjesecima upozoravaju da su logori prepuni Isilovih zatvorenika i da je u njima stanje teško, te da mnogi od tih ljudi i dalje prijetnja jer ne odustaju od svojih ekstremnih stavova, piše Hina.

Britanija i Francuska nastavljaju pomagati SAD i SDF-u na teritoriju Sirije. Tramp želi smanjiti američku vojnu pozornost u Siriji no teško pronalazi više saveznika spremnih zamijeniti američke vojnike kada se povuku.