Al Kaida ga obučila za napad na metro, on okrenuo novi list

Zazi, migrant iz Pakistana, radio je na štandu sa kafom u centru Menhetna 2006. kada mu je prijatelj dao kasetu radikalnog muslimanskog sveštenika. To je bio početak putovanja koje je poslalo mladića da se bori u Avganistanu
626 pregleda 0 komentar(a)
Nadžibulah Zazi, Foto: Reuters
Nadžibulah Zazi, Foto: Reuters

Nadžibulah Zazi uhapšen je 2009. godine zbog planiranja bombaškog napada na njujorške vozove. Uskoro će biti pušten iz zatvora jer je američkim agentima pružio opsežne informacije.

Migrant iz Pakistana Nadžibulah Zazi radio je na štandu sa kafom u centru Menhetna 2006. godine. Tada mu je prijatelj dao kasetu radikalnog muslimanskog sveštenika.

To je bio početak putovanja koje je poslalo mladića da se bori u Avganistanu. Visoki zvaničnik Al Kaide obučio ga je da pravi bombe i poslao nazad u SAD, gdje je sa dva prijatelja planirao samoubilački napad na metro u Njujorku.

Zazi je uhapšen 2009. godine. Slučaj je zaključen u četvrtak kada je savezni sudija istakao saradnju Zazija sa američkim vlastima i njegovo svjedočenje na dva suđenja. Saradnja je doprinijela tome da se njegova kazna okonča tokom narednih dana.

Pružio je vlastima uvid u terorističke grupe i dao informacije o prijateljima i članovima porodice. Bio je to neobičan kraj slučaja terorizma koji je počeo teškom zavjerom, piše Njujork tajms.

U okviru sporazuma o saradnji, Zazi je pristao da svjedoči protiv svojih prijatelja, Zareina Ahmedzaia i Adisa Medunjanina, i njihovim ulogama u zavjeri.

Njih trojica su se 2008. godine zakleli da će se boriti uz talibanske mudžahedine, ubijati američke vojnike i poraziti SAD ili umreti pokušavajući, navodi se u memorandumu o odmeravanju kazne, prenosi RTS.

Zavjeru Zazija i njegovih prijatelja iz srednje škole američke vlasti nazvale su jednom od najopasnijih terorističkih zavjera od napada 11. septembra. Međutim, oni su prestali sa planiranjem napada jer su bili uplašeni da su pod nadzorom.

Život Zazija - od štanda za kafu do bombaša Al Kaide

Zazi je rođen u istočnom Pakistanu 1985. godine i preselio se u Kvins 1999. godine. Išao je u srednju školu "Flašing" u Kvinsu, ali se ispisao u poslednjoj godini. Radio je u prodavnicama i restoranima brze hrane prije nego što je postao prodavac kafe.

U ranim dvadesetim, preslušao je stotine sati predavanja jemensko-američkog imama Anvara al Avlakija i jamajčanskog propovjednika Abdulaha el Faisala. Avlaki je bio vođa Al Kaide na Arapskom poluostrvu, dok je Faisal bio osuđen u Britaniji zbog optužbi da je podstrekivao ubistvo.

Do 2008. godine Zazi je gledao vidio snimke minobacača i samoubilačkih napada Al Kaide i talibana. Verovao je da su SAD okupaciona vojska u Avganistanu i da su lažirale napade 11. septembra kao izgovor za invaziju, navodi se u memorandumu.

Svoj štand sa kafom predao je drugom prodavcu i sa Ahmedzaiom i Medunjaninom odletio u Pešavar u avgustu 2008. godine.

Na kampu za obuku Al Kaide naučili su kako da koriste granate, "kalašnjikove" i raketne bombe. Kasnije je viši lider Saleh al Somali ubijedio momke da se vrate u Sjedinjene Države kako bi izvršili samoubilački napad.

Zazi je prošao obuku tokom koje je naučio da pravi bombe od uobičajenih sastojaka kao što su odstranjivač laka za nokte, hidrogen, sona kiselina, pročišćeni puter i brašno, istaknuto je u memorandumu.

Noseći zatvorsku odoru, Zazi je stekao srednjoškolsku diplomu i, prema njegovim riječima, više nije ista osoba kao kada je uhapšen.

"Trudio sam se da ispravim svoju strašnu grešku tako što sam sarađivao", rekao je Zazi. Dodao je da bolje poznaje sebe, kao i da razumije pravo značenje islama.

Bonus video: