META GRADOVI NA JUGU IZRAELA

Pedeset raketa ispaljeno iz Gaze, Izrael uzvratio udarima iz vazduha

Vojska je navela da je protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, prenijeli su izraelski mediji
472 pregleda 0 komentar(a)
Protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, Foto: Reuters
Protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, Foto: Reuters

Oko 50 raketa ispaljeno je jutros ka južnom i centralnom Izraelu iz pojasa Gaze i izraelska vojska je saopštila da je odgovorila udarima iz vazduha, dan nakon što su četiri Palestinca ubijena i dva izraelska vojnika ranjena.

Vojska je navela da je protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, prenijeli su izraelski mediji.

Rakete su ispaljene na više gradova na jugu Izraela, uključujući Aškelon i Ašdod i stanovnici su rekli da su čuli eksplozije.

U odgovoru na baražnu raketnu vatru pogođena su dva lansera za rakete, dodaje se u saopštenju vojske. U gradu Aškelonu je objavljeno da su otvorena skloništa za bombe.

U petak su u izraelskom vazdušnom udaru na punkt Hamasa na jugu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, a još dvojica su poginula od izraelske bojeve municije tokom masovnih protesta duž granice.

Izraelska vojska je izvela udar iz vazduha u petak nakon što je dvoje izraelskih vojnika pogođeno palestinskom vatrom kraj granične ograde.

Jedan vojnik, pripadnik borbenih jednica je zadobio umjerene povrede, a djevojka na odsluženju vojnog roka lakše.

Osim dva ubijena Palestinca, u izraelskom udaru su još dvojica ranjena.

U masovnim protestima pored dvojice poginulih ranjen je 51 Palestinac, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi. Hamas i druge palestinske frakcije objavile su da su u visokoj pripravnosti i da pripremaju odgovor na ubistvo Palestinaca.

Portparol izraelske vojske je rekao da su neki putevi i mjesta kraj granice Gaze zatvoreni uključujući jednu plažu.

Ova eskalacija nasilja uslijedila je nakon smanjenja neprijateljstava koje je trajalo mjesec dana zahvaljući posredovanju Egipta.

Ta zemlja se nadala da će izdejstvovati dugotrajni prekid vatre, ali je Hamas optužio Izrael da se ne pridržava dogovora da olakša ograničenja prema pojasu Gaze.

Predstavnici islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom su u četvrtak otputovali u Egipat na dodatne konsultacije, prenio je AP.

Preporučujemo za Vas