Netanjahu naredio "masivne udare"

"Dao sam instrukcije (vojsci) ovog jutra da nastavi svoje masivne udare na terorističke elemente u pojasu Gaze i naredio (joj) da pojača trupe oko pojasa Gaze tenkovima, artiljerijom i pješadijom"
2398 pregleda 1 komentar(a)
Napad Izraela na Gazu, Foto: Reuters
Napad Izraela na Gazu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2019. 14:24h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je naredio vojsci nastavak "masivnih udara" u odgovoru na raketnu vatru iz pojasa Gaze, nakon što je eskalacija nasilja nastavljena drugi dan zaredom.

"Dao sam instrukcije (vojsci) ovog jutra da nastavi svoje masivne udare na terorističke elemente u pojasu Gaze i naredio (joj) da pojača trupe oko pojasa Gaze tenkovima, artiljerijom i pješadijom", rekao je Netanjahu na početku sjednice vlade, prenio je Frans pres.

Izraelski lider je uz to ocijenio da Hamas koji vlada Gazom plaća "visoku cijenu" za raketne napade na Izrael.

On je naveo da je Hamas odgovoran ne samo za svoje vojne akcije, već i akcije Islamskog džihada, manje ekstremističke organizacije u Gazi koja ima podršku Irana, prenio je AP.

Ministarstvo u Gazi: Dva Palestinca ubijena u izraelskom napadu

U izraelskom napadu na Gazu ubijena su dva Palestinca, rekao je danas porptarol ministarstva zdravlja u Gazi, dok Izrael nastavlja udare na tu palestinsku enklavu kao odgovor na raketne napade na izraelsku teritoriju.

Portparol je naveo da su dva Palestinca Bilal al Bana i Abdulah Abu al Ata, ubijeni za vrijeme izraelskog napada na istoku Pojasa Gaze.

Izraelska vojska poslala je danas dodatnu tenkovsku brigadu na granicu pojasa Gaze i pripremila se za nastavak sukoba u narednim danima, nakon što je 450 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na jug Izraela sa te palestinske teritorije u posljednja 24 sata.

U tim napadima ubijen je jedan Izraelac, a nekolicina je ranjena.

U odgovoru na napade izraelska vojska je pogodila preko 220 vojnih meta u Gazi, pričinivši značajnu štetu "terorističkim organizacijama", kako je rečeno, na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Sukobi su počeli u subotu oko 9.30 i jutros su nastavljeni nakon nekoliko perioda zatišja prošle noći.

Razmjena vatre uslijedila je nakon nekoliko nedjelja relativnog zatišja između Gaze i Izraela na osnovu nezvaničnog prekida vatre koji je propao kada su ponovo počeli napadi iz Gaze.

Bonus video: