TRAŽIĆE ODOBRENJE OD NOVE VLADE

Netanjahu: Odabrana lokacija za naselje na Golanu koje će biti nazvano po Trampu

Izraelski mediji javljaju da će Netanjahu položiti kamen temeljac za naselje već početkom juna
460 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je odabrana lokacija za novo naselje na Golanskoj visoravni koje će bi nazvano po predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Netanjahu je najavio da će tražiti da nova vlada to odobri čim bude formirana. Za sada se ne zna kako će se naselje zvati.

Izraelski lider je prije nepune tri nedelje objavio tu svoju namjeru kako bi iskazao zahvalnost Trampu što je priznao suverenitet Izraela nad strateškim Golanom.

Izraelski mediji javljaju da će Netanjahu položiti kamen temeljac za naselje već početkom juna.

"Ove nedjelje obilježavamo godinu dana otkako su SAD otvorile ambasadu u Jerusalimu. Veoma cijenimo tu istorijsku odluku predsjednika Trampa, kao što veoma cijenimo njegovu istorijsku odluku da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni", rekao je premijer Izraela na današnjoj sjednici vlade.

Netanjahu trenutno pregovara o obrazovaju nove vlade nakon što je dobio podršku za to od većine poslanika poslije parlamentarnih izbora 9. aprila.

Izraelski list Makor Rišon je već objavio da će novo naselje biti podignuto na sjeverozapadu Golana i da će u njemu u početku živjeti oko 120 porodica.

Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967. i 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Ona smatra Golan okupiranom sirijskom teritorijom.

Preporučujemo za Vas