Stejt department: Program naoružanja Pjongjanga krši rezolucije SB

Sjeverna Koreja je izgleda iskoristila zastoj u pregovorima sa SAD o nuklearnom programu kako bi testirala rakete, budući da je teško lansirati projektile dok su pregovori u toku, izjavio je danas bivši pripadnik CIA, Endru Kim
277 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Stejt Departmenta, Foto: Shutterstock
Zgrada Stejt Departmenta, Foto: Shutterstock

Cjelokupan sjevernokorejski program naoružanja za masovno uništenje krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ona je to rekla u utorak, odgovarajući na pitanje u vezi sa nedavnim raketnim probama Pjongjanga, prenijela je agencija Rojters.

Ortagus je istakla da ono što Vašington pokušava jeste to da pregovara i obezbijedi "mirnu obustavu sjevernokorejskog programa naoružanja za masovno uništenje", prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja je izgleda iskoristila zastoj u pregovorima sa SAD o nuklearnom programu kako bi testirala rakete, budući da je teško lansirati projektile dok su pregovori u toku, izjavio je danas bivši pripadnik CIA, Endru Kim.

"Mislim da su razvili projektile, ali nisu potvrdili da li oni funkcionišu, pa su iskoristili priliku da ih testiraju, jer to neće moći da rade kada razgovori budu nastavljeni - rekao je Kim, koji se penzionisao sa mjesta šefa Centra misije CIA za Korejsko poluostrvo, prenosi agencija Jonhap.

Endru Kim smatra da je Sjeverna Koreja uradila ono što je morala u ovom trenutku i da, ukoliko su testovi bili uspješni, više neće sprovoditi testove.

"Po mom mišljenju, oni će to uraditi još jednom ili dva puta, a zatim će se vratiti pregovorima", rekao je Kim.

Sjeverna Koreja je ranije ovog mjeseca ispalila dvije kratkodometne rakete u Istočno more, dok je pet dana ranije lansirala nekoliko projektila. U svijetu su ti potezi protumačeni kao izraz nezadovoljstva Pjongjanga prekinutim nuklearnim pregovorima sa SAD.

Bonus video: