Kim pogubio pregovarački tim?

Mediji izvještavaju o čistkama u Sjevernoj Koreji
7979 pregleda 5 komentar(a)
Kim Jong Čol je poznat kao desna ruka sjevernokorejskog lidera, Foto: Reuters
Kim Jong Čol je poznat kao desna ruka sjevernokorejskog lidera, Foto: Reuters

Međunarodni mediji su juče objavili vijest da je sjevernokorejski izaslanik za nuklearna pitanja pogubljen u okviru progona zvaničnika koji su učestvovali u pregovorima za propali samit između lidera Kim Džong Una i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kako navodi južnokorejski list „Čosun ilbo”, pozivajući se na anonimni izvor, zvaničnik Kim Hjok Čol je pogubljen u martu na aerodromu Mirim u Pjongjangu zajedno sa četvoricom zvaničnika ministarstva inostranih poslova nakon što su optuženi da su špijunirali za Sjedinjene Države.

„Optužen je da je špijunirao za SAD zbog lošeg izvještavanja o pregovorima, a da pritom nije pravilno protumačio namjere Vašingtona”, kazao je izvor.

Februarski samit u Hanoju, prijestonici Vijetnama, drugi između Kima i Trampa, nije rezultirao dogovorom zbog sukoba oko poziva SAD za potpunom denuklearizacijom Korejskog poluostrva i sjevernokorejskih zahtjeva za olakšanje sankcija.

Rojters navodi da nije uspio da iz nezavisnih izvora potvrdi izvještaje o pogubljenju Kim Hjok Čola i drugih zvaničnika. Pojedini mediji su objavili da Čol i ostali zvaničnici poslati u radni logor na granici sa Kinom, ali ni te izvještaje nije moguće potvrditi.

Kako navodi BBC i ranije se dešavalo da južnokorejski mediji i vlada u Seulu objave vijesti o čistkama - da bi se „pogubljeni” zvaničnici pojavili nekoliko nedjelja kasnije pored Kim Džong Una.

Ključni zvaničnici koji su bili uključeni u pregovore za samit u februaru od tada nijesu viđeni u javnosti. Kim je očigledno ljut zbog neuspjeha samita i traži nekoga na koga će svaliti krivicu, navodi BBC.

Sjevernokorejski državni list „Rodong Sinmun” je u uredničkom komentaru ove nedjelje prozvao „izdajnike” i „prodane duše” i naveo da će svako ko je počinio „antipartijske” i „antirevolucionarne” aktivnosti biti izveden pred „oštar sud revolucije”.

Bonus video: