Pjongjang prekida tradicionalnu gimnastičku predstavu jer se ne dopada Kim Džong Unu

Turističke agencije koje uključuju posjetu tom spektaklu u obilazak zemlje obaviještene su da se predstava privremeno obustavlja dok se ne unesu izmjene
1738 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Pjongjang će privremeno suspendovati nastupe svoje velike gimnastičke i umjetničke produkcije "Zemlja naroda", zato što se nije dopala sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu, javile su danas turističke agencije specijalizovane za Sjevernu Koreju.

Velika premijera te ogromne produkcije, prve u ovoj godini u zemlji, bila je u ponedjeljak na stadionu Prvi maj u Pjongjangu i trebalo je da slijede nastupi do oktobra.

Međutim Kim Džong Un, koji je prisustvovao premijeri sa suprugom, bio je vrlo nezadovoljan nastupom, oštro je kritikovao kreatore spektakla zbog "pogrešnog duha i neodgovornog stava prema radu", javila je juče zvanična novinska agencija KCNA.

Turističke agencije koje uključuju posjetu tom spektaklu u obilazak zemlje obaviještene su da se predstava privremeno obustavlja dok se ne unesu izmjene. Nije navedeno kada bi ponovo mogle da počnu.

Ove masovne igre tipične za sjevernokorejske vlasti okupljaju veliki broj učesnika, uglavnom studenata i đaka, u vrlo komplikovanim koreografijama. U pozadini raspodijeljeni na djelovima tribina stadiona hiljade djece zajedno okreću listove knjiga čije boje formiraju impresivne slike.

Snimci sa velike premijere u ponedjeljak pokazuju učesnike kako mašu zastavama, okreću hulahop oko ogromnog cvijeća postavljenog na terenu stadiona.

Ne zna se šta je izazvalo ljutnju sjevernokorejskog vođe. Neki su primijetili da je njegov portret upotrijebljen u pozadini za vrijeme spektakla kao i portreti njegovih prethodnika, djeda Kim Il Sunga i oca Kim Džong Ila. Portreti posljednje dvojice vodja su sveprisutni u Sjevernoj Koreji ali portreti Kim Džong una su vrlo rijetki i nema ni jedna njegova statua.

U reportaži sa priredbe juče sjevernokorejska televizija KCTV nije prikazala portret sadašnjeg vođe, ali jeste prikazala Kim Džong Una kako prisustvuje predstvi sa suprugom Ri Sol Ju.

Bonus video: