Završeni razgovori Švedske i Sjeverne Koreje

Valstrom nije navela da li je došlo do napretka u vezi mogućeg susreta predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una
55 pregleda 0 komentar(a)
Margot Valstrom, Foto: Reuters
Margot Valstrom, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2018. 17:55h

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom završila je danas trodnevne razgovore sa sjevernokorejskim kolegom Ri Jong Hoom u Stokholmu i rekla da su razgovarali o "prilikama i izazovima za nastavak diplomatskih napora za mirno rešenje" korejske krize.

Valstrom nije navela da li je došlo do napretka u vezi mogućeg susreta predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

"Glavna tema razgovora je bila bezbjednosna situacija na Korejskom poluostrvu. Takođe, razmotrena je i humanitarna situacija u Sjevernoj Koreji, sankcije, regionalna saradnja i bezbjednosni problemi za, na primjer, Južnu Koreju, Japan, Rusiju, Kinu i SAD", izjavila je švedska ministarka ali nije iznosila detalje.

Šef sjevernokorejske diplomatije nije davao izjave za vrijeme boravka u Švedskoj, a juče se kratko sastao s švedskim premijerom Stefanom Levenom.

Švedska održava diplomatske odnose s Pjongjangom od 1973. i jedna je od rijetkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Sjevernoj Koreji. Ona takođe pruža konzularne usluge SAD u toj zemlji.

Švedska se navodi i kao moguća lokacija za američko-sjevernokorejski samit, iako je vjerovatnije da će biti izabrano selo na južnokorejskoj strani Demilitarizovane zone između dvije Koreje.

Tramp je pristao da se do maja sastane s Kimom. Sjeverna Koreja do sada nije javno iznijela šta očekuje od tih razgovora.

Bonus video: