FBI objavio dosije o Hefneru

Dosije sadrži i novinske članke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje Playboy pretplatnicima i da to ne predstavlja kršenje zakona
1173 pregleda 0 komentar(a)
Hju Hefner, Foto: Shutterstock
Hju Hefner, Foto: Shutterstock

Federalni istražni biro SAD (FBI) objavio je disije o osnivaču Playboya i njegovom glavnom uredniku Hjuu Hefneru dvije godine nakon njegove smrti.

Taj dosije, kako prenose agencije, mnogo otkriva.

FBI je intervjuisao Hefnera krajem 1950-ih i trokom 1960-ih zbog "opscenih materijala".

Dosije sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru FBI Edgaru Huveru u kojem zaduženi agent izvještava da su Hefner i njegov fotograf Edvard Opman stavljeni pod nadzor kako bi se vidjelo da li je neko od njih dvojice prenosio "pornografske snimke" preko granica saveznih država.

Istraga nije pokazala da su takva krivična djela počinjena, prenosi agencija Hina.

"Osobe koje su ispitane kazale su da je Hefner previše lukav da prekši savezne ili lokalne zakone", zaključila je istraga FBI.

Hefner je kasnije uhapšen u Čikgu zbog objave "opscenih i sugestivnih" fotografija glumice Džejn Mansfild, ali je oslobođen na suđenju pred porotom.

Dosije sadrži i novinske članke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje Playboy pretplatnicima i da to ne predstavlja kršenje zakona.

Bonus video: