Svjetska populacija do 2050. porašće na 9,7 milijardi

Izvještaj ukazuje da svjetska populacija stari zbog povećanja očekivanog životnog vijeka i pada nivoa plodnosti, i da raste broj zemalja kod kojih dolazi do opadanja broja stanovnika
304 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Broj ljudi u svijetu u narednih 30 godina biće uvećan za dvije milijarde, pa će do 2050. godine dostići 9,7 milijardi, pokazao je Izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) o perspektivi svjetske populacije.

Odsjek za stanovništvo pri Odjeljenju UN za ekonomska i socijalna pitanja objavio je Izvještaj „Perspektive svjetske populacije za 2019. godinu: Ključne činjenice“, u kojem se zaključuje da bi krajem ovog vijeka svjetska populacija mogla dostići svoj maksimum od skoro 11 milijardi ljudi.

Izvještaj ukazuje da svjetska populacija stari zbog povećanja očekivanog životnog vijeka i pada nivoa plodnosti, i da raste broj zemalja kod kojih dolazi do opadanja broja stanovnika.

Rezultirajuće promjene u veličini, sastavu i distribuciji svjetske populacije imaju značajan uticaj na ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, globalno usvojenog plana za poboljšanje ekonomskog prosperiteta i društvene dobrobiti uz zaštitu životne sredine.

Predviđa se da će oko 2027. godine Indija prestići Kinu kao državu sa najvećim brojem stanovnika na svijetu.

Podsekretar UN za ekonomska i socijalna pitanja, Liu Zenmin smatra da izvještaj nudi plan puta koji ukazuje gdje treba usmjeriti aktivnosti i intervencije.

"Mnoge od najbrže rastućih populacija nalaze se u najsiromašnijim zemljama, gdje rast stanovništva donosi dodatne izazove u naporima za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje veće jednakosti, borbu protiv gladi i neuhranjenosti i jačanje pokrivenosti i kvaliteta zdravstvenih i obrazovnih sistema kako bi se osiguralo da niko ne bude izostavljen", naveo je on.

U Izvještaju se prognozira da će se očekivano trajanje života po rođenju na globalnom nivou, koji se produžio sa 64,2 godine u 1990. godini na 72,6 godina u ovoj, dodatno produžiti na 77,1 godinu u 2050.

"Očekivano trajanje života po rođenju u najmanje razvijenim zemljama zaostaje za 7,4 godine za globalnim prosjekom, uglavnom zbog trajno visokog mortaliteta djece i majki, kao i nasilja, sukoba i HIV epidemije", kaže se u dokumentu.

Stanovništvo je globalno sve starije, a starosna grupa od 65 i više godina raste najbrže.

U svijetu je prošle godine prvi put u istoriji bilo više osoba od 65 i više godina nego djece mlađe od pet godina.

Predviđa se da će se broj osoba starih 80 i više godina utrostručiti, sa 143 miliona u ovoj na 426 miliona u 2050.

Odnos potencijalnog izdržavanja, koji predstavlja odnos broja osoba u radnoj dobi i onih iznad 65 godina, opada širom svijeta.

Od 2010. godine, 27 država ili područja je doživjelo smanjenje svoje populacije za jedan ili više odsto, a pad je prouzrokovan kontinuirano niskim nivoom fertiliteta.

Uticaj niskog fertiliteta na veličinu populacije je na nekim lokacijama pojačan visokim stopama emigracije.

Predviđa se da će se između ove i 2050. godine stanovništvo u 55 zemalja ili područja smanjiti za jedan ili više odsto, od toga kod 26 može doći do smanjenja od deset ili više procenata.

“U Kini će, u tom periodu, broj stanovnika biti smanjen za 31,4 milion, ili oko 2,2 odsto”, piše u Izvještaju.

Bonus video: