IMA SUMNJI O USLOVIMA U PRITVORU

UN traže nezavisnu istragu o smrti Morsija

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takođe tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsednika, koji je imao 67 godina kada je umro
466 pregleda 0 komentar(a)
Morsi (arhiva), Foto: Ahmed Jadallah/Reuters
Morsi (arhiva), Foto: Ahmed Jadallah/Reuters

Kancelarija za ljudska prava UN zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga poslije smrti svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija na sudu.

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče poslije onesvješčivanja u sudnici u Kairu.

"Poslije svake iznenadne smrti u zatvoru treba da slijedi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisno tijelo da bi se rasvijetlio uzrok smrti",rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

On je podsjetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude liječen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa ljekarskoj njezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. godine jedna britanska nezavisna komisija, predvođena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophođenja vlasti prema Morsiju da bi se provjerilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrti.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takođe tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsednika, koji je imao 67 godina kada je umro.